Aktualno

Na Jadranu danas nove oborine i vjetar: snijeg je moguć i na obali, olujna bura zatvorila autocestu

DHMZ: snijeg povremeno u gorju, moguć i uz obalu

Umjereno do pretežno oblačno; u Gorskom kotaru i Lici povremeno snijeg, na Jadranu kiša, ali je snijeg mjestimice moguć i uz obalu, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas, 16. siječnja.

Snijega će ponajprije navečer i u noći mjestimice biti i u istočnim i središnjim krajevima. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak, na Jadranu jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva.


Bura će puhati i na srednjem Jadranu, javlja HRT, mjestimice također jaka s olujnim udarima. Uz dosta oblaka veliki su izgledi za oborine, većinom kišu, ali ponegdje su mogući i susnježica i snijeg. Njega će gotovo sigurno biti ponegdje u Zagori, u imotskoj krajini, u dolini Neretve te u Konavlima. A nije isključen niti na Pelješcu te čak i na obali i nekim otocima, uz kišu. Bura će na ovom dijelu Jadrana biti slabija nego drugdje.

Na moru će idućih dana biti vjetrovito uz jaku i olujnu buru s orkanskim udarima. Bura će slabjeti nakon srijede. Oborina će još biti uglavnom u utorak, i to još uvijek moguće i snijega. Temperatura će se i tu malo sniziti pri čemu će zbog bure osjet hladnoće ponegdje biti jače izražen nego u unutrašnjosti.

Zbog olujne bure autocesta samo za osobna vozilaZbog jakoga vjetra ima ograničenja u cestovnom i brodskom prometu; u veće dijelu zemlje ceste su mokre i skliske, mjestimice snijeg, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na Krčkom mostu, autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina i na autocesti A7 između GP Rupa i NP Rupa.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, slab snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru, a moguća je i poledica. Vozače HAK upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Magla mjestimice usporava promet u unutrašnjosti, a ima je i na autocesti A1 između Zagreba i Bosiljeva.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su: trajekti na linijama: Stinica-Mišnjak i Prizna-Žigljen, katamaranI na linijama: Novalja-Rab-Rijeka, Silba-Olib-Premuda i brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.