Aktualno

MUP objavio upozorenje, kreće velika akcija u prometu. Posebno će nadzirati 4 stvari

ZBOG očekivanog povećanog intenziteta prometa na cestama prema moru ovog vikenda policija je objavila upozorenja i savjete vozačima, piše Index.hr.


U nastavku priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Ovoga vikenda, zbog dolaska velikog broja stranih turista u Hrvatsku, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, očekuju se prometne gužve na prometnicama koje vode prema moru.

Povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Dosadašnji tijek 2024. godine obilježile su nesreće na mopedima i motociklima te je do danas smrtno stradalo 37 motorista, u odnosu na njih 24 u istom razdoblju prošle godine, što je više za 13 osoba ili 54,2 posto. Iz statističkih pokazatelja vidljivo je značajno povećanje, kao i podatak da se skoro svaka treća smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama nalazila na mopedu ili motociklu.

Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti.

Preventivno – represivne aktivnosti policije

Aktivnosti će se provoditi na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama.

U njih će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici će se raspoređivati na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet.

Također, maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

“Fokus na četiri glavne ubojice u prometu”

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji “iskaču” iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine “četiri glavne ubojice u prometu” – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršaji motociklista.

Policija će i fizički upravljati prometom

S ciljem postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom.

Također, s ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice u vrijeme kada se očekuju najveće gužve, policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.

Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

Apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:

Prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (provjerite ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.).

Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama. Na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena i ako je to moguće – izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne).

Osim toga, podsjećamo vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

Ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. Koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu. Pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu, koristite zaštitnu kacigu. Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put).

Nadalje – poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom). Poštujte ograničenja zadana promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama. Prilikom vožnje autocestom, krećite se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje. Na autocesti ne zaustavljajte niti parkirajte motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene. Prilikom vožnje autocestom ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja). Ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi. Držite potreban razmak. Ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvodite bilo koju drugu radnju kojom ugrožavate ili dovodite u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu. Prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila, bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja.

Ako ste umorni, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite. Ne koristite mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno, koristite ga isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku i pridržavajte se naredbi policijskih službenika.

Uz navedeno ističemo savjete i preporuke za vozače motocikala i mopeda:

Prije vožnje očistite vizir. Stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite. Uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu (jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice). Zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nosite svjetliju odjeću i kacigu, “življih” boja, odnosno s reflektirajućim detaljima. Poštujte ograničenja dopuštene brzine. Prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste). Provjerite tlak u gumama. Upalite dnevno ili kratko svjetlo. Ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga. Prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga i vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika).

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te međusobno tolerantno ponašanje i strpljenje, kako bi ovaj vikend protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Želimo vam sigurno i sretno putovanje te ugodan odmor!” naveli su.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime