Aktualno

Mijenja se ulaz u Ploče

Kako piše Dubrovački vijesnik, zbog izmjene ulaza u Ploče u četvrtak će se u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu održati uvid u Idejni projekt za 2. Izmjenu i dopunu lokacijske dozvole naziva „Rekonstrukcija brze ceste i izgradnja spojne ceste za luku Ploče i Grad Ploče“. Poziv je upućen MUP-u, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, HEP-u, Gradu Ploče, Hrvatskim cestama, Državnom hidrometeorološkom zavodu, IGH-u i Hrvatskim autocestama.

Izmjena faznosti gradnje

Razlog sastanka je izmjena i dopuna faznosti gradnje. Naime, prethodno je projektirano da će se u Ploče ulaziti preko čvora Čeveljuša, a prije ulaza u luku skrenulo bi se desno, pa preko budućega nadvožnjaka „Vranjak 1“, koji će biti izgrađen preko željezničkih kolosijeka, pokraj zgrade HEP-a i objekta metereološke postaje, prometnica bi se povezala s već izgrađenom prometnicom između prodajnog centra LIDL i nove benzinske postaje. Prvotna dužina nadvožnjaka „Vranjak 1“ bila je 94 metra, ali je naknadno produžen, dok se od nadvožnjaka Vranjak 2, planiranog ispred same luke, vremenom odustalo. Sada se planira da se nadvožnja spoji s Dalmatinskom ulicom, pa će se u Ploče, nakon silaska s nadvožnjka ulaziti pokraj igrališta NK Jadran.


Grad dao suglasnost

Do promjene trase navodno dolazi zbog metereološke postaje, na čije mjerenje utječe blizina i visina budućega nadvožnjaka. Grad Ploče već je dao suglasnost za izmjenu faznosti. Neslužbeno doznajemo da se ne odustaje od stare staze, u drugoj fazi, kada se steknu uvjeti za to. I novo rješenje omogućit će Pločanima mirniji život, jer će se izgradnjom novoga ulaza u grad riješiti desetaka autocisterni i kamiona koji svakodnevno prevoze robu u i iz luke Ploče.

 

Tekst i slika: Ante Šunjić

dubrovacki.hr