Aktualno

Metković postaje prijestolnica Neretvanske kneževine

Nešto novo u turističkoj ponudi Grada Metkovića je trodnevna manifestacija ‘Dani Neretvanske kneževine’ koja započinje u četvrtak otvorenjem u 19.30 sati, nakon čega će se na maloj rivi u Metkoviću iz lađe iskrcati neretvanski gusari sa svojim knezom i zarobljenim duždom. U programu će sudjelovati brojni Metkovke i Metkovci odjeveni u povijesne kostime. Neki su ih sami šivali, dok su ih drugi posudili u Ornitološkoj zbirci u Metkoviću. Na Trgu pred Hotelom Narona bit će postavljeni ugostiteljski stolovi pa će se posjetitelji moći okrijepiti uz svirku grupe Vertigo. Iste večeri deset ženskih posada veslat će na I. Maratonu lađarica Opuzen-Metković, a njihov dolazak očekuje se upravo u vrijeme svečanog otvorenja manifestacije. Nakon podjele medalja održat će se Lađarska noć na kojoj će sudjelovati preko 1000 natjecatelja sa ovogodišnjeg Maratona lađa a na kojoj će se upriličiti aukcija lađarskih dresova, od čega će prihod ići u humanitarne svrhe.

Drugoga dana manifestacije, u petak, predviđene su viteške igre za djecu, a stariji će se nadmetati u raznim igrama na Neretvi u uz njezinu obalu. Tog dana neretvanski gusari najavljuju otimačine i pljačke po gradu, a nadaju se i velikoj otkupnini za sve one osobe koje će tijekom manifestacije oteti.

Zadnjeg dana manifestacije u subotu 9.kolovoza, kada se održava i 17. Maraton lađa na Neretvi, već od 10 sati ujutro uz park će biti organiziran srednjovjekovni sajam na kojemu će se moći kupiti razne stvari kojih nema u trgovinama. Sam start Maratona predviđen je oko 17 sati, a na njemu se očekuje cijeli državni vrh uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića. Veliko je pitanje hoće li netko od hrvatskih političara završiti u zatočeništvu neretvanskih gusara jer za vrijeme trajanja manifestacije ne priznaju ničiju vlast te samostalno upravljaju neretvanskom kneževinom. Nakon starta Maratona predviđen je bogat zabavni program uz DJ-eve i koncert grupe Vertigo, što garantira feštu do kasno u noć.