Aktualno

Mandarine iz Neretve u BiH ne mogu bez kontrole: “Ponijeli smo desetak kila, ali morali smo se vratiti kući”

Zbog nemogućnosti prodaje u Hrvatskoj brojni neretvanski poljoprivrednici odlučuju se na ilegalni provoz mandarina preko granice u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Tako neretvanski voćari sve češće pune stranice crnih kronika te dobivaju prekršajne i kaznene prijave zbog ilegalnog prelaska državne granice i krijumčarenja robe, u ovom slučaju mandarina.

Policijski službenici Postaje granične policije Metković u ponedjeljak su spriječili krijumčarenje 800 kilograma mandarina iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Naime, nadzorom državne granice Ulici Marka Marulića u Metkoviću u sumrak je zatečen je 33-godišnji državljanin RH, koji je u osobnom vozilu BiH nacionalnih oznaka prevozio 800 kg mandarina. Osumnjičeni je prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakonika o schengenskim granicama.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o carinskim propisima EU, mandarine su oduzete i dostavljene u Carinarnicu Ploče. Zbog ovakvih pravila na granici poljoprivrednici negoduju, ali policija samo radi svoj posao. Za graničnog policajca bilo na malograničnom prijelazu ili prijelazu određenom za promet robe i putnika pokušaj ilegalnog provoza mandarina u osobnom vozilu jednak je svakom drugom kršenju zakona, pa je stoga i sankcioniran.


Međutim, da bi mandarine legalno izišle iz Hrvatske i ušle u BiH, moraju se odvesti na međunarodni prijelaz Bijača-Nova Sela, gdje podliježu fitopatološkoj kontroli i drugim carinskim davanjima. Na svim drugim prijelazima u dolini Neretve mandarine se mogu prenijeti samo za osobnu potrošnju, sukladno Pravilniku o prometu biljnih proizvoda u pograničnom području.

– Ja ne znam što se ovo događa. Išao sam prijateljima u Hercegovinu za Svisvete i ponijeli smo im dvije vrećice mandarina, možda je bilo desetak kilograma. Vratili su nas s jednog malograničnog prijelaza i s Doljana te su nas uputili na Nova Sela, jer da mandarine moraju proći kontrolu. Vratili smo se kući, iskrcali mandarine i nastavili dalje u Hercegovinu – prepričao nam je jedan neretvanski voćar, koji je želio ostati anoniman.

Pravilnik o provozu biljnih proizvoda propisuje da se može prenositi voće i povrće samo za osobnu upotrebu, pa ako policijski službenik procijeni da se radi o većim količinama, ne dopušta prelazak granice. Drugi je problem pokušaj ilegalnog provoza većih količina za koje se pretpostavlja da su namijenjene prodaji, pa svi oni koji budu uhićeni, podliježu zakonskim sankcija Europske unije.

 

Stanislav SOLDO
Denis Jerković / CROPIX

slobodnadalmacija.hr