Aktualno

Luka Ploče postaje logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu

Lociranjem svih usluga u jedno središte racionalizirat će se troškovi opskrbnog procesa istraživanja ugljikovodika

U četvrtak, 20. studenoga, svečano je potpisan Sporazum o suradnji Agencije za ugljikovodike i Luke Ploče d.d. kojim Luka Ploče postaje logističko središte za istraživanje ugljikovodika, a unutar kojeg će se nalaziti sve potrebne usluge za operatere koji će se baviti istraživanjem nafte i plina na Jadranu.

Logističkim središtem u Luci Ploče racionalizirat će se troškovi opskrbnog procesa istraživanja ugljikovodika na Jadranu te time doprinijeti zaštiti okoliša i prirode, razvoju regionalnog i lokalnog gospodarstva i rastu državnog proračuna kroz priljev naknada u istražnom periodu. Unutar logističkog središta u Pločama bit će smještene inspekcijske, logističke, naftne, bušačke, građevinske i skladišne kompanije, radionice za strojnu obradu, a na raspolaganju će biti i usluge remonta, pomorske i lučke usluge, građevinske, prijevozne te usluge smještaja i prehrana.


Faza istraživanja trajat će pet godina, dok investicije u jedno istražno područje mogu varirati od 50 do 150 milijuna eura. Luka Ploče d.d. trenutno zapošljava 500 djelatnika, a logističkim centrom bit će otvoreno još 200 novih radnih mjesta.

„Formiranje i organizacija logističkog središta u Luci Ploče omogućuje Agenciji za ugljikovodike transparentniju i učinkovitiju kontrolu troškova i aktivnosti investitora prilikom obavljanje istražnih radnji. Uspostava logističkog središta je uobičajena praksa u državama koje se bave istraživanjem i eksploatacijom na moru. Tako primjerice, logistička središta u Norveškoj ostvaruju godišnji prihod od preko 300 milijuna eura te zapošljavaju oko 1500 djelatnika“, istaknula je prilikom predstavljanja projekta Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

„Luka Ploče može potpunosti ispuniti sve funkcije koje joj je dodijelila Agencija za ugljikovodike. Operativne prednosti Luke Ploče su njezini prostorni kapaciteti, pristup samoj luci, prometna povezanost, raspoloživost skladišnih prostora te jedina luka u Hrvatskoj koja ima najveći maksimalni gaz od 17 metara. Logističko središte rasprostirat će se na 80 do 100 tisuća m2 200 metara obale i svakako će dodatno pridonijeti poslovanju Luke Ploče, ali i razvoju popratne lokalne industrije“, rekao je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luka Ploče d.d.

 

step0001