Aktualno

Luka Ploče dobiva ambicioznog konkurenta: Turski Global Ports kupio kontejnerski terminal u Luci Bar

Crnogorska Vlada uspješno je zaključila prodaju svojeg udjela od 62% u kompaniji Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) koja je koncesionar u Luci Bar i ima kapacitet pretovara do 1 milijuna tovarnih jedinica godišnje. Ipak, nedostatak investicija i razvoja infrastrukture u zaleđu luke posljednjih godina doveli su do neiskorištenosti njenog punog potencijala, piše iCapital.
Turska kompanija Global Ports kupila je Vladin udio od 62% za iznos od 8,08 milijuna eura, te se obvezuje investirati dodatnih 13,5 milijuna eura kroz kapitalna ulaganja za restrukturiranje u naredne tri godine, kao i 7,6 milijuna eura u investicijskom ciklusu nakon restrukturiranja koji se predviđa u narednih pet godina.

Također, Global Ports dužan je osigurati 6,5 milijuna eura za provođenje socijalnog programa i programa podrške zaposlenicima. Global Ports je turski lučki operater, koji trenutno upravlja s tri vodeće komercijalne i cruising luke, od kojih jedna ima kontejnerski terminal.

Relativna vrijednost transakcije je 2,1x prihodi od prodaje odnosno 1,5x kapital (sve kategorije zarada su negativne), pri čemu nije uračunat obavezni investicijski program.


Novi vlasnik kontejnerskog terminala Luke Bar i najavljene investicije zacijelo će ojačati crnogorskog konkurenta Luci Ploče. Međutim, Luka Ploče također investira u proširenje poslovanja. Naime, kompanija je nedavno objavila da kreće s izgradnjom prve faze terminala za tekuće terete.

Ukupna investicija iznosi 26,5 milijuna eura od čega Luka Ploče Trgovina, tvrtka u 100% vlasništvu Luke Ploče, investira 14,5 milijuna eura, a neimenovani partner preostalih 12 milijuna eura. Dio sredstava iz dokapitalizacije Luke Ploče provedene 2011. namijenjeno je i za investicije u kontejnerski terminal.