Aktualno

Komentar gradonačelnika Ploča Krešimira Vejića na održanu sjednicu Gradskog Vijeća Ploča

Uzimajući u obzir i razumjevši zabrinutost građana, bitna je činjenica da se danas trebala predstaviti inicijativa za termoelektranu u Pločama, ali radi ovakve medijske histerije točka je skinuta s dnevnog reda, kao što smo i najavili. Da se ne bi mislilo da postoji bilo kakva namjera manipulacije s javnošću, zaključak je u konačnici da će, nakon što se održe sve tribine i javne rasprave o izgradnji TE u Pločama, o istome građani Ploča odlučiti referendumom. Nadam se da ćemo oko termina referenduma uspjeti postići konsenzus političkih stranaka na području Ploča, opet poštujući volju građana.

Stvorila se atmosfera u kojoj su jedni za, a drugi protiv, no kad ih pitate zašto,velik je broj onih koji praktički ne znaju dati objašnjenje, što opet upućuje u nedostatak informacija o temi.

Još jedna od činjenica i stvari procedure, koja se možda, u cijeloj ovoj nametnutoj histeriji i zanemaruje, jest ta da gradski vijećnici glasuju o zaključcima koji se tiču isključivo grada Ploča, pa s obzirom na to, prijedlog vijećnika Zdravke Srzentića zajedno s klubom vijećnika SDP-a i vijećnikom Zoranom Bulom iz PLS-a ,da se zauvijek glatko odbaci inicijativa o izgradnji termoelektrane u Pločama i dolini Neretve, je sama po sebi proceduralno neprovediva, što bi spomenuti vijećnici trebali znati. U obrazloženju kluba vijećnika SDP-a, vijećnik Toni Zmijarević naveo ja da traže da se o ovoj točki ne raspravlja u sljedećih pet do deset godina, što je još jedna od kontradiktornosti predloženog.


Podsjećam još i apeliram na to da je Grad Metković, već pokrenuo proceduru za ciljane izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko neretvanske županije, poradi izgradnje termoelektrane i to na području parka prirode, području doline Neretve.

Slikovito rečeno, gradski vijećnici Ploča ne mogu zabraniti (izglasati), primjerice, gradu Zagrebu rekonstrukciju Maksimira, ili pak gradnju nogometnog kampa.

Ne želim prejudicirati datum referenduma, ali odgovorno tvrdim da kao gradonačelnik želim poslušati mišljenje građana i poštovati ga, stoga je moja odluka da će oni sami na referendumu odlučiti o sudbini termoelektrane.