Aktualno

Koje greške treba izbjeći dok mijenjamo brzine u automobilu?

Mjenjač brzina važan je dio automobila koji traži održavanje, a svakako mu povećava dugovječnost ako ne radite greške koje će dovesti do njegovog oštećenja.

U Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe preferiramo automobile s manualnim mjenjačem brzina. Većina vozila opremljena je upravo takvim mehanizmom promjena razine prijenosa snage motora, na što se vozači koji dođu iz zemalja poput Koreje i Sjedinjenih Američkih Država teško navikavaju, prenosi portal Vozim.hr.

No, potpuna kontrola nad snagom i ubrzanjem automobila ono je što dobivamo uz takav tip mjenjača, što se nama u Europi jako sviđa.


Ipak, istina je da mjenjačku kutiju treba održavati, a kvarovi koji se na njoj dogode mogu biti prilično skupi. Zbog toga je nužno redovito mijenjati ulje za mjenjač, kako bi njegovi aksijalni ležajevi dobili ono što je potrebno za efikasan rad.

Također je važno voziti automobil na način koji neće oštetiti mjenjačku kutiju. To mnogi među nama uopće nisu svjesni, zbog čega donosimo pregled pogrešaka koje tijekom vožnje treba izbjeći.

Kvačilo nužno za promjenu brzina

Kako biste mogli nesmetano promijeniti brzinu, nužno je pritisnuti kvačilo. Što je brzina niža, toga je potrebno pritisnuti dublje, kako bi vozilo prešlo u drugi stupanj prijenosa brzine.

Kvačilo stavlja motor izvan pogona, a upravo takvo stanje vaše pogonske jedinice se traži kako biste mogli mijenjati količinu snage koju koristi. U slučaju da odlučite promijeniti brzinu bez da koristite kvačilo, čut ćete ružno škripanje iz unutrašnjosti svog automobila.

Takva pogreška svima nam se barem jednom dogodila i neće biti kritična ako je često ne ponavljate. No, u slučaju da vam postane običaj to raditi ili kvačilo jednostavno ne radi posao kako treba, doći će do oštećenja sinkronih prstena i kućišta ležajeva. Ako će vam trebati nova kućišta, neke od traženih modela možete pronaći na https://www.tuli.hr/lezajevi/kucista.

Oštećenje sinkronih prstena vozač će osjetiti povećanjem otpora koji ručica mjenjača pruža prilikom ubacivanja u brzinu. Tada je najbolje što prije otići na servis, jer može doći čak i do prisutnosti strugotina metala u mjenjačkom ulju, što šteti zupčanicima i može u najgorem slučaju dovesti čak i do potpunog gubitka pogona vozila.

Izbacivanje iz brzine najbolja odluka

Ako ste na semaforu, stručnjaci za promet preporučuju da izbacite mjenjač iz brzine, umjesto da ostanete u prvoj brzini, s čvrsto pritisnutim kvačilom, navodi Indeks.

Time štedite svoju mjenjačku kutiju, a bitno je i riješiti se loše navike odmaranja ruke na mjenjaču. Naime, njegovim pritiskanjem dok je u brzini stvarate opterećenje na zupčanike i mehaničke dijelove, što nakon nekog vremena može dovesti do oštećenja. 

Greške vezane uz korištenja mjenjača povezane su i s pogrešnim korištenjem kvačila. Pa tako ako u isto vrijeme pritišćete kvačilo i gas, prije nego krenete na semaforu također možete oštetiti mehaničke dijelove sustava za prijenos brzine motora, što će vas odvesti do mehaničara prije nego što biste to htjeli.

Za kraj, spomenimo i da je loše za vaš mjenjač ako ničim izazvani tijekom vožnje pritišćete kvačilo i njime kontrolirate brzinu svog automobila. Time vršite pritisak na mehaničke dijelove mjenjačke kutije, a rješenje za taj problem zapravo je vrlo jednostavno. Naime, kočnica zapravo služi kako biste usporili, a tek onda kad se približite minimalnoj brzini nužno je koristiti kvačilo kako se automobil ne bi ugasio.
U svakom slučaju, mjenjač traži od nas redoviti servis, ali i stil vožnje koji mu neće s vremenom nanijeti oštećenja. Zato je bitno riješiti se loših navika i prilagoditi vlastitom automobilu, a ako to niste u stanju, vozila s automatskim mjenjačem danas su dostupna i u našoj zemlji pa im dajte priliku.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime