Aktualno

Je li ovo budućnost turizma u dolini Neretve? Bogataši dolaze gledati ptice, ugostitelji trljaju ruke

Dalmacija je nedvojbeno raj za one koji vole promatrati ptice, ali i ostale posjetitelje željne avanturističkog duha, koje u Neretvi, inače orintološkom rezervatu, nestrpljivo očekuju već ove jeseni.


Za razliku od dosadašnjeg turizma koji po dalmatinskim mjestima bilježi ogromne gubitke, korona-kriza bi mogla otvoriti nove turističke proizvode poput kitesurfinga ili pak promatranja ptica, piše Slobodna Dalmacija.

I dok se kitesurfing pokazao kao puni pogodak, promatrači ptica te ljubitelji prirode tek bi trebali stići u Hrvatsku. A budući da se radi o gostima koji su u pravilu dobre platežne moći, neretvanski ugostitelji zadovoljno trljaju ruke.

U Europi postoji nekoliko lokacija za promatranje ptica.

To su najčešće velika močvarna područja na Gibraltaru koja posjete milijuni ptica u migracijama, zatim slijedi Donana u Španjolskoj, Camargue u Francuskoj, Eilat u Izraelu.

Njima uz bok su dalmatinska obitavališta ptica dolina Neretve, Vransko jezero, Kolansko blato, koje treba promovirati kao “bird watching” destinacije.

O značenju delte Neretve za “bird watchere” najbolje govore mnogobrojni nalazi prstenovanih ptica koje su zimi ili tijekom proljetne i jesenske seobe bile u ovim krajevima. U Neretvi se tako odmaraju razne vrste pataka, čaplji, čigri, eja, žalara, čurlina i prutki, što je prava poslastica za ljubitelje ptica i prirode.

– Inozemnim posjetiteljima je najveće zadovoljstvo biti u prirodi na otvorenom. Promatranje ptica novost je u ovdašnjoj turističkoj ponudi – otkriva nam Pavo Jerković, turistički djelatnik s višegodišnjim iskustvom upravo u promicanju selektivnih oblika turizma, počevši od fotosafarija kroz neretvansku močvaru. Ljubitelji ptica sa sobom donose dalekozore i literaturu za raspoznavanje ptica. Neki čak snimaju i pjev ptica te ih posebnim teleobjektivima fotografiraju.

– Gost uzme dalekozor i promatra ptice na čeki i po nekoliko sati. Tu mu se organizira ručak i to je za njih nezaboravan doživljaj. Također gosti vole i loviti ribu. Kad uhvate ploticu, peškelja ili soma, odmah ga skuhaju na brudet – kazuje nam Pavo Jerković, koji se nada intenzivnijem posjetu “bird watchera” u posezoni kada kreće jesenska migracija ptica.

Riječ je o imućnoj i visoko obrazovanoj klijenteli, koja ne žali novca ako zauzvrat dobije ono što želi. Njima nije problem proći pola svijeta da bi promatrali ptice u Neretvi, istraživali pojedine vrste ili u svoje bilješke zapisali da su vidjeli neku rijetku pticu.

U dolini Neretve redovito se pojavljuje više od 150 vrsta ptica, od čega se većina smatra ciljnim vrstama područja ekološke mreže delta Neretve.

Kao najveći kompleks tršćaka u Republici Hrvatskoj, cijelo područje delte Neretve važno je i kao odmorište tijekom seobe ptica prema Africi, kao i za zimovanje ptičjih populacija iz sjeveroistočne i srednje Europe. Upravo stoga se dolina Neretve želi zaštititi.

– Općina Zažablje podržava inicijativu, da nakon 15 godina Ministarstvo zašite okoliša i energetike proglašava posebni ornitološki rezervat u Kutima. Samim time je općina dobila dodatnu vrijednost, potencijal za razvoj selektivnih oblika turizma, a ujedno i očuvanje ovog područja – kazala je načelnica Zažablja, Maja Vrnoga. Glavna turistička ponuda na području predloženih posebnih rezervata je fotosafari u tradicionalnoj lađi, sportski ribolov, ronjenje, kajakaštvo, promatranje ptica, biciklizam i pješačenje.

– Ovo područje je trebalo zaštititi prije 25 godina, ali nikada nije kasno i sve aktivnosti koje štite prirodu ja pozdravljam. Međutim, treba o svemu informirati lokalno stanovništvo i točno objasniti što dobivaju odnosno što gube kada se određeno područje zaštiti.

Ljudi se trebaju prilagoditi prirodi i živjeti i raditi u skladu s prirodom – ističe Jerković koji je na obali jezera Kuti sagradio “Neretvansku kuću” koju u sezoni posjeti nekoliko tisuća inozemnih posjetitelja i to u neretvanskim lađama jer drugog puta nema.

– Inozemni posjetitelji su sretni kada se voze u lađama pa sretnu naše poljoprivrednike koji ih časte smokvama, jagodama, trešnjama, mandarinama. Toga nema nigdje u svijetu – naglašava Jerković, koji se nada kako će se proglašenjem posebnog rezervata jezera Kuti intenzivirati turistička ponuda ovog kraja od koje će imati koristi i turistički djelatnici, ali i lokalni poljoprivrednici.

Ljepota promatranja

Promatranje ptica u svijetu je iznimno razvijen oblik turizma. Riječ je o milijunima registriranih promatrača koji prelaze oceane i kontinente da bi vidjeli neku rijetku ptičju vrstu. Ornitolozi s kojima smo razgovarali slažu se da je ovo budućnost doline Neretve jer za razliku od lova, jednu životinju mogu vidjeti stotine turista. Upravo je na tom tragu i proglašenje jezera Modro oko, ušća Neretve i jezera Kuti posebnim rezervatima, u kojima će se među ostalim promovirati i promatranje ptica.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime