Aktualno

Iduća dva tjedna nećete se moći razvesti niti registrirati firmu. Suci su u štrajku

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je jučer da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, od danas do petka 19. svibnja, provoditi mjere upozorenja, piše Index.hr.

UHS je precizirao da se u iduća dva tjedna odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, ističe UHS.


‘’U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti primjerice, razvod braka’’, ističe Vesna Horvath, predsjednica UHS-ovog Ogranka III Zagreb, dodajući kako su obavijesti o odgodi ročišta poslane strankama.

Ministarstvo najavilo upućivanje u hitni postupak povećanje plaća za sve pravosudne dužnosnike.

Ministarstvo pravosuđa i uprave prošle srijede, 3. svibnja, je najavilo da se hitnim izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predlaže povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26.28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja. Tim prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja nominalno će porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu, naveli su iz Ministarstva.

Predloženi će zakon Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak, dodali su u priopćenju.

Ministar: Svjesni smo problematike

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je, u četvrtak prije sjednice vlade, da ministarstvo predlaže povećanje koeficijenta pravosudnim dužnosnicima i osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima te da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura.

Ministar je rekao da su svjesni problematike plaća sudaca i drugih drugih pravosudnih dužnosnika, a iz tog razloga su, kaže, i pokrenuli izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

“Svjesni smo i toga da suci prvog stupnja odrađuju najveći dio posla”, pojasnio je ministar Manenica.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime