Aktualno

Hrvatska prva u EU uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom

KRENULE su prve isporuke Europskih i Nacionalnih iskaznica te Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog kompleksnog IT sustava. Isto se provodi u sklopu EU projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner. Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Donosimo vam pet ključnih prednosti koje trebate znati o projektu.


1. POVEĆAN BROJ KORISNIKA PRAVA

Zakoni koji su propisivali povlastice u prometu datiraju otprije 20-ak godina, a broj osoba s invaliditetom se u proteklim godinama znatno povećavao. Zato je jasno kako brojni potencijalni korisnici nisu bili upoznati s regulativom, a za svako pravo je k tome postojao zasebni proces koji mnogi zbog ograničenja nisu mogli provesti. Ovim projektom pokušavaju se razriješiti uočeni problemi na razini RH, ali i EU-a.

2. JEDNOSTAVNOST PROCESA ZA KORISNIKA PRAVA

Prvo izdavanje odvija se po službenoj dužnosti. Dodjela prava na povlastice u području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez podnošenja zahtjeva i potrebe obilaženja šaltera. Podaci o invaliditetu provjeravaju se u Registru osoba s invaliditetom, a podaci o prebivalištu i fotografija dohvaćaju se iz nadležnih registara MUP-a. Iz navedenog razloga buduće korisnike upućujemo da kontaktiraju ROI kako bi provjerili jesu li im upisani svi podaci iz dokumentacije o vještačenju (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…), kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr.

Pravo na izdavanje isprava ostvaruju osobe s invaliditetom prema kriterijima iz Zakona, a isprave će im biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime