Aktualno

Hrvatska poljoprivredna komora: “Obustavite sve natječaje za zakup dok se Zakon ne promijeni”

Zakon o državnom poljoprivredno zemljištu poglavito onaj dio o višegodišnjem zakupu državnih parcela koji je prevelike ovlasti ostavio gradovima i općinama izvor je brojnih problema na terenu ponekad na granici fizičkih sukoba novih i starih zakupoprimaca. Jedinice lokalne uprave uglavnom nisu kadre provesti zakupe državnog zemljišta pa mnogi natječaji padaju zbog nestručnosti i neznanja lokalnih čelnika prilikom raspisivanja natječaja.


Često se i pogoduje određenim skupinama i lobijima, uvijek ima nezadovoljnika sa čime se lokalna uprava na terenu teško nosi. Najnoviji primjer je u gradu Pločama gdje zakup državnog poljoprivrednog zemljišta nije prošao.

Danima se vodila bitka između dosadašnjih korisnika tog zemljišta i gradske vlasti Ploča koju su optuživali da je kod odabira pogodovala određenim skupinama bliskim vlasti od kojih se neki bave ne obradom zemlje već trgovinom ili građevinom. Kominjani su pripremali i prosvjede ističući da su mirni posjednici i da imaju prednost kod zakupa državnih parcela koje obrađuju više od dvadeset godina.

Međutim, sada su se i oni utišali i čekaju daljnji rasplet događaja. U ovom slučaju ingerenciju nad podjelom državnog zemljišta trebalo bi preuzeti Ministarstvo poljoprivrede jer ako lokalna uprava to ne želi ili ne može provesti program raspolaganja državnim zemljištem prelazi u ruke ministarstva.

I u gradu Opuzenu slijedi natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Ugovori dosadašnji zakupoprimcima za plantaže mandarina i oranice su odavno istekli i svi nestrpljivo čekaju kada će grad objaviti natječaj. Upućeniji u ovu problematiku očekuju još veće probleme negoli u Pločama pa se svi slažu da Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu treba mijenjati.

Trenutni Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar što pokazuju brojni primjeri primjene na terenu, te se pod hitno treba izmijeniti. Sve što je Hrvatska poljoprivredna komora predložila išlo je u dobrom smjeru, a isto nije prihvaćeno od strane Ministarstva poljoprivrede. Zato tražimo hitnu izmjenu Zakona, ako je potrebno i Uredbom da se njegova primjena zaustavi.

U dopisu Ministarstvu i Vladi zatražili smo obustavu svih natječaja, dok se Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne promijeni, ističe Mladen Jakopović direktor Hrvatske poljoprivredne komore.HPK će zatražiti i provjeru ustavnosti ovoga Zakona. Zatražili smo i hitni sastanak s predsjednikom Vlade i ministrima koji iste probleme mogu riješiti, te očekujemo i očitovanje Ministarstva poljoprivrede do 1.rujna 2023. godine, zaključuje predsjednik HPK Mladen Jakopović.Potpuno je neprihvatljivo da jedan grad ili općina u svom programu raspolaganja državnim zemljištem ima maksimalnu površinu za zakup od 12 hektara, a neka druga 1000 ili 2000 hektara.

Na takav način nije moguće postići ciljeve Strateškog plana poljoprivredne proizvodnje a i izuzetno loše utječe na razvoj pojedinih jedinica lokalne uprave i njihovih poljogospodarstava jer se pri tome gase mnoga stabilna gospodarstva, koja na kraju ostaju bez državne zemlje.

Piše: Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime