Aktualno

HAC otvara dionicu autoceste do Ploča bez uporabne dozvole?!

Dugo očekivana dionica autoceste do Ploča otvorit će se idućeg tjedna, najavile su Hrvatske autoceste. Međutim, čini se da otvaranje neće biti sasvim legalno.

Kako piše Dubrovački dnevnik, problem je u nezavršenoj trafostanici u Pločama, koja će se početi graditi tek u siječnju iduće godine. Iz HEP-a tvrde da bez trafostanice autocesta ne može dobiti uporabnu dozvolu. HAC to demantira i kaže da trafostanica za uporabnu dozvolu nije nužna.

“Prema dogovoru o zajedničkom financiranju i izgradnji, nosioc izgradnje TS 110/20(10) kV Ploče je HAC, a ne HEP.Izgradnje trafostanice 110/20(10) kV Ploče ne ovisi o HEP-u jer je izgradnju građevinskog i elektromontažnog dijela ugovorio HAC što znači da dinamika izgradnje trafostanice nije u ingerenciji HEP-ODS-a. Obveza HEP-a je izgraditi kabelski rasplet 20 kV. Svi kabeli za autocestu su položeni.Elektroenergetski objekti na samoj autocesti (trafostanice 20(10)/0,4 kV) su već prošli interne tehničke preglede i pripremaju se za tehnički prijem”, tvrde iz HEP-a.


HAC, međutim, ima drugu priču. Kažu da su sve radili u dogovoru s HEP-om: “Hrvatske autoceste d.o.o.(HAC) i Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP) potpisale su Ugovor o međusobnim odnosima i zajedničkom financiranju izgradnje elektroenergetskih građevina potrebnih za opskrbu električnom energijom autoceste A1 Zagreb-Split- Dubrovnik, sektor Dugopolje-Ploče, te rekonstrukcije, izmicanja i zaštite elektroenergetskih građevina koje su u koliziji s autocestom. Predmetnim Ugovorom definirali su svoje međusobne odnose između ostaloga i za izgradnju trafostanice TS 110/10(20) kV Ploče. Sukladno Ugovoru HAC  i HEP su investitori trafostanice TS 110/10(20) kV Ploče”.

Kako je moguće da HEP i HAC, koji bi u radovima trebali biti partneri, daju kontradiktorne izjave? Tko govori istinu? Hoće li autocesta na kraju doista biti otvorena bez uporebne dozvole? I kako bi se građani na toj autocesti trebali osjećati sigurnima? Pitanja su to na koje tek treba dobiti odgovore.

Piše: J.C./index.hr