Aktualno

Gradonačelnici: HTV gasi dopisništvo, a mi im ga financiramo!

Sramotno je što HTV gasi dopisništvo u Metkoviću, koje je petnaest godina egzistiralo i pokrivalo čitavu dolinu Neretve. Riječ je o dislociranom području stotinjak kilometara udaljenom od Splita i Dubrovnika, pa je rad dopisništva upravo u Metkoviću ključan za praćenje svih društvenih događaja i distribuciju programskih sadržaja na nacionalnoj dalekovidnici iz ovoga kraja.

Tim su riječima stanovnici doline Neretve od Metkovića do Ploča prokomentirali najavu zatvaranja dopisništva nacionalne televizije u Metkoviću. Naime, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odlučio je ukinuti jedanaest HRT-ovih dopisništava (Karlovac, Koprivnica, Krapina, Nova Gradiška, Sisak, Virovitica, Metković, Gospić, Požega, Slavonski Brod i Županja), koja bi se gasila od 1. svibnja do 1. kolovoza. Time gubitak posla prijeti 51 zaposleniku HRT-a, a što se tiče Metkovića radi se o novinaru, snimatelju i toncu.

Odluka o ukidanju dopisništva u Metkoviću poprilično je nelogična s gledišta ekonomske isplativosti jer HTV nije imala nikakvih troškova, osim plaća zaposlenika. Najam prostora, koji im je ustupio Grad Metković, nisu plaćali, a nisu imali ni troškova, vode, struje i grijanja, koje je također snosila gradska uprava Metkovića, za razliku od drugih medijskih kuća, koje su sukladno vlastitoj ekonomskoj situaciji otvarali i zatvarali predstavništva i dopisništva u Metkoviću i dolini Neretve.


Osim toga, lokalne vlasti i neka velika poduzeća, kupili su i značajan dio opreme, pa sukladno toj logici zahtijevaju od uprave HTV-a da ostavi predmetno dopisništvo u funkciji.Zaposlenici HTV-a nisu ništa željeli komentirati u strahu zbog gubitka radnih mjesta, ali neslužbene informacije s HTV-a govore da ipak neće biti potpuno ugašeno dopisništvo Metković. Prema planu restrukturiranja, nakon što se provede postupak gašenja, raspisat će se novi natječaj za novinara, snimatelja i montažera, sve u jednoj osobi, pa programskih sadržaja iz Neretve neće nedostajati.

U obranu postojeće organizacije HTV-ova dopisništva Metković stali su političari i lokalna vlast, od gradova Metkovića, Opuzena i Ploča, općina Slivna, Zažablja, Kule Norinske, Pojezerja pa do Dubrovačko-neretvanske županije.

– Županiji Dubrovačko-neretvanskoj nisu prihvatljiva obrazloženja o zatvaranju dopisništva u Metkoviću – ističe zamjenica župana Marija Vučković, koja podsjeća da je dopisništvo u Metkoviću opremljeno uz pomoć jedinica lokalne uprave iz doline Neretve, pa je to razlog više za njegov opstanak.

Gradovi Metković, Opuzen i Ploče pripremili su zajedničku deklaraciju prema vodstvu HTV-a, ističući da se gašenjem dopisništva u Metkoviću zapravo vraćamo nekoliko koraka unatrag.

Član NO HRT-a Dražen Rajković ističe da je Vlada RH usvojila program restrukturiranja HRT-a s obzirom na loše financijsko stanje u kući, koja bilježi preko 300 milijuna kuna gubitaka. Unatoč tomu, građani Hrvatske plaćaju preplatu i HTV im je dužan prikazivati program.

– Nadzorni odbor čiji sam član još uvijek nije vidio predloženi plan restrukturiranja. Imamo informacije da se javljaju gradovi i županije koji se protive gašenju lokalnih dopisništava. Treba razmotriti sve moguće opcije, pa i one o osnivanju RTV centara s udjelima lokalne zajednice, koji bi po narudžbi za javnu televiziju proizvodili program – smatra Rajković.

STANISLAV SOLDO

Neretva u crnoj rupi

Budući da je HRT javni servis koji ulazi u svaki dom i da građani plaćaju pretplatu, to ga čini potpuno drukčijim od komercijalnih televizija, te su i očekivanja veća. Ono što je HRT uvijek činilo drukčijim jesu vijesti s terena, a ukidanjem

Dopisništva u Metkoviću, koje se nalazi 130 km udaljeno od Splita i 100 km od Dubrovnika, dolina Neretve će se naći u crnoj rupi – stoji u zajedničkom priopćenju gradonačelnika Metkovića, Opuzena i Ploča.

slobodnadalmacija.hr