Aktualno

Grad Ploče donio niz mjera kojim olakšava poslovanje pločanskim poduzetnicima i obrtnicima

Gradonačelnik Krstičević je na svom facebook profilu podijelio par informacija o odlukama kojim je Grad Ploče olakšao poslovanje pločanskim poduzetnicima i obrtnicima. Tekst prenosimo u cijelosti:

Svjesni činjenice kako su poduzetnici i obrtnici sa područja grada Ploča opterećeni raznim nametima koji svakodnevno opterećuju njihovo poslovanje, odlučili smo poduzeti konkretne korake u olakšavanju poslovanja poduzetnicima i obrtnicima i donijeti konkretne mjere.

1. Gradsko vijeće Grada Ploča je 30. listopada 2018. godine donijelo Odluku o izmjeni Odluke o porezima Grada Ploča kojom se smanjivanjem stope poreza na potrošnju omogućilo skoro 70% -tno smanjenje. Navedena se Odluka, koja je stupila na snagu 01. siječnja 2019. godine, primjenjuje na sve Obveznike plaćanja poreza na potrošnju sa područja grada Ploča, odnosno pravne osobe – ugostiteljska trgovačka društva te fizičke osobe – ugostitelje obrtnike, koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost pružanjem ugostiteljskih usluga pripremanjem i posluživanjem pića i napitaka u ugostiteljskim objektima.


2. U prijedlogu Dnevnog reda za 16. sjednicu Gradskog vijeća Grada Ploča, koja će se održati 31. siječnja 2019. godine, nalazi se i prijedlog Odluke o visini paušalnog iznosa za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, a sukladno novom Zakonu. Zakon obvezuje jedinice lokalne samouprave na propisivanje visine paušalnog poreza po krevetu koja mora biti minimalno 150,00kn, a maksimalno 1.500,00kn. U slučaju da jedinica lokalne samouprave ne donese navedenu Odluku, paušalni porez će biti određen u visini od 750,00kn.
Odlučili smo se, u cilju smanjenja nameta postojećim i novim iznajmljivačima, predložiti minimalni iznos od 150,00kn. Visina paušalnog poreza se u dosadašnjoj praksi izjednačavala sa boravišnom pristojbom i iznosila je 255,00kn za B razred (grad Ploče), odnosno 150,00kn za D razred (okolna mjesta). Utvrđivanjem zakonski minimalnog iznosa jedna smo od najpovoljnijih destinacija za razvoj turizma.

3. Grad Ploče za 17. sjednicu Gradskog vijeća Grada Ploča priprema Odluku o korištenju javnih površina koja će biti predmet javnog savjetovanja, a sadržajno se usmjeriti na drastično smanjenje iznosa zakupa javnih površina koje koriste trgovačka društva i obrtnici sa područja grada Ploča.

Navedenim se mjerama stvara povoljno poslovno okruženje za djelovanje poduzetnika i obrtnika na području Grada Ploča čime se razvija poduzetnička klima i poduzetnički potencijali. Grad Ploče se svjesno odriče većeg dijela svog prihoda, a sve u cilju olakšavanja poslovanja lokalnih privrednih subjekata.