Aktualno

Gornji horizonti idu dalje bez obzira na posljedice

Projekt Gornji horizonti u BiH ipak napreduje unatoč protivljenju hrvatske strane. Radovi na realizaciji projekta hidroelektrane “Dabar” odvijaju se predviđenom dinamikom; pristupni putovi su skoro završeni, a uskoro slijede i radovi na tunelu.

Podsjetimo, projektom hidroenergetskog korištenja voda Gornjih horizonti predviđena je izgradnja triju hidroelektrana – Dabar, Nevesinje i Bileća. Prema ranijim najavama, HE “Dabar” na mreži će biti početkom 2017. godine.

Projekt ukupno vrijedan 176 milijuna eura obuhvaća i gradnju kanala za navodnjavanje Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja, kao i sistema za vodoopskrbu.


Projekt Gornji horizonti izazvao je veliku zabrinutost u Hrvatskoj, poglavito u dolini Neretve, jer se strahovalo da će preusmjeravanje slatke vode uništiti neretvansko ušće i kompletan donji tok.

Međutim, hrvatska Vlada, pod pritiskom energetskih lobija, nikada nije zauzela konačan stav. Ipak, odlaskom tadašnjeg prvog potpredsjednika Radimira Čačića zapuhali su neki novi vjetrovi, pa je resorno ministarstvo za zaštitu okoliša zatražilo preispitivanje studija utjecaja na okoliš Gornjih horizonata.

Zbog straha od mogućeg ekocida, projektu Gornji horizonti svoje protivljenje nebrojeno puta su iskazali zabrinuti stanovnici neretvanske doline okupljeni u građansku inicijativu „Spasimo dolinu Neretve“, a u Hercegovini su vođene stručno-znanastvene rasprave o ovim za okoliš važnim pitanjima.

Ekolozi i ljubitelji prirode slažu se kako će izgradnja Hidroelektrane Dabar u Republici Srpskoj ostaviti bez dostatnih količina vode područje uz dolinu Neretve, što će dugoročno biti katastrofalno za poljoprivrednu proizvodnju, ali i opstanak ljudi na ovim prostorima.

Stanislav SOLDO
www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Arhiv CROPIX