EKSKLUZIVNO: Priopćenje Ivana Katića povodom skandala u pločanskom SDP-u

Povodom natpisa iznesenih u više hrvatskih medija a vezanih za nedavno odrzane unutarstranacke izbore za predsjednika Županijske organizacije Dubrovačko-neretvanske Županije prenosim Vam svoj e-mail upućen gore navedenoj organizaciji.

Poštovani,

Ovom prilikom želio bih se osvrnuti na nedavne novinske natpise objavljene u više hrvatskih medija u kojima se između ostalog navodi kako je moj glas na unutarstranačkim izborima za predsjednika Županijske organizacije SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije otišao u korist Tatjane Šimac Bonačić. Naime, kao što se i u samim medijima navodi, već duže vrijeme živim u Australiji stoga me je vijest da se moje ime nalazi na popisu glasača koji su pristupili lokalnim izborima neugodno iznenadila. S obzirom da se od svih glasača koji (ni)su pristupili izborima jedino moje ime javno spominje u kontekstu neregularnosti izbora očekujem da mi se odgovori na sljedeće:

– Da li su istinite tvrdnje u kojima se navodi da je moje ime na popisu glasača koji su pristupili navedenim lokalnim izborima?

– Kako je moguće da se u javnim medijima nađu osobni podaci glasača koji (ni)su pristupili izborima?

– Koje su radnje poduzete u istrazi i rasvjetljavanju cijele ove afere?

O odgovoru na navedena pitanja ovisit će i moje daljnje postupanje i odluka o poduzimanju pravnih radnji u svrhu ostvarenja zaštite mojih građanskih prava, osobito povrijeđenog mi biračkog prava, kao i naknade štete proizašle iz cijele ove priče.

Podsjećam da je biračko pravo jedno od osnovnih političkih prava građana zajamčeno i samim Ustavom Republike Hrvatske te izbornim zakonima u kojima se decidirano ističe da se isto ostvaruje na neposrednim izborima te tajnim glasovanjem.

S obzirom da mi je opisanim događajima vezanim za provedbu navedenih lokalnih izbora povrijeđeno biračko pravo, iste smatram krajnje nekorektnima i sramotnima, tim više  što mi se nitko od odgovornih još uvijek nije osobno obratio i pružio objašnjenja za iste.

S poštovanjem,

Ivan Katić, bacc.oec.