Aktualno

EK: Predstudija izvedivosti još ne znači da je Pelješki most odobren

Dovršetak predstudije izvedivosti još ne predstavlja ni odluku hrvatske vlade niti Komisije da sufinancira bilo koju opciju za povezivanje hrvatskog juga i za takvu odluku trebat će još pripremiti detaljan projekt, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija.

“Moram istaknuti da ishod te predstudije ne predstavlja ni odluku vlade niti Komisije da osigura eventualno sufinanciranje bilo koje opcije”, rekla je Shirin Wheeler, glasnogovornica Johannesa Hahna, povjerenika za regionalnu politiku, nakon što je i službeno dovršena predstudija izvedivosti.

Konačna verzija predstudije ne razlikuje se od ranije objavljenog nacrta prema kojem je kao najbolje rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom zemlje izabrana izgradnja mosta kopno-Pelješac.


“Da bi se došlo do razine koja bi omogućila donošenje odluke, mora se pripremiti određeni broj studija. Nastavit će se rad na prijedlogu cjelovitog projekta, uključujući i studiju izvedivosti, analizu troškova i koristi, utjecaj na okoliš, arhitektonski plan itd. Kada se sve te studije dovrše, hrvatska će vlada moći podnijeti Europskoj komisiji projekt, a što će dovesti do odgovarajuće odluke Komisije. Točan sadržaj prijedloga projekta još je pitanje priprema tih studija i može se promijeniti tijekom procesa priprema”, rekla je glasnogovornica Wheeler.

Slično Komisiji, dovršetak predstudije izvedivosti komentirala je i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

“Moram naglasiti da to još uvijek ne znači novce. Drugim riječima, to što je studija pokazala da je Pelješki most najbolje rješenje znači da je to nužan, ali ne i dovoljan uvjet”, rekla je ministrica Pusić.

Istaknula je da se dovršetak izrade projekta može očekivati do jeseni ove godine i da će biti prezentiran sljedećoj Komisiji, koja će dužnost preuzeti 1. studenoga ove godine.

“Sada se radi studija izvedivosti i vrlo je važno da se ona dobro napravi kako bi se projekt mogao kandidirati za financiranje iz europskih fondova. Mi od samog početka planiramo kandidirati taj projekt za financiranje iz europskih fondova, ali bez ove predstudije to ne bilo moguće. Sada je moguće, ali ni izdaleka nije sigurno da ćemo novce i dobiti. Možemo ih dobiti samo ako je studija izvedivosti dobra, kvalitetna i racionalno obrazložena”, rekla je Pusić.

Ona je dodala da se izrada studije izvedivosti može financirati iz europskih sredstava koja su od ranije namijenjena za Hrvatsku.

 

(H)

FOTO: CROPIX