Aktualno

DUBROVAČKA POLIKLINIKA OFTALMUS – prvo topla riječ, onda lijek

poliklinika oftalmus by portaloko.hr

Listajući stare zabilješke pronašla sam jednu zanimljivu izreku “prvo topla riječ, onda lijek“. Ista me odmah posjetila na Polikliniku Oftalmus i moj specijalistički pregled od prije nekoliko godina. Nakon kratkog vremena odlučila sam kontaktirati ih i ovaj put zakazati termin kao novinar, u ovoj poznatoj dubrovačkoj poliklinici za oftalmologiju, dermatologiju i venerologiju Oftalmus.

O bolestima oka i problemima vida razgovarali smo s liječnicima, specijalistima oftalmologije dr. Melihom Omerčahić i dr. Mirkom Kopilašem, a s dr. Ljiljanom Rakić specijalistom dermatologom i venerologom o psorijazi i poteškoćama koje uzrokuje.

Kad govorimo o problemima vida što biste posebno izdvojili?
Vjerujem kako ćete se usuglasiti da je oko najvažnije ljudsko osjetilo, taj organ koji nam omogućuje da budemo svjesni svijeta i svijetla oko sebe. Iako je čovjek “savršen stroj”, nažalost, svako oko nije pravilno građeno, pa često ima veću ili manju grešku. Ta greška naziva se refrakcijska anomalija. Stoga, simptome lošijeg vida ne treba zanemarivati, jer ako se prvi simptomi zanemare vid se nikad neće popraviti.


Što se tiče kvalitete progresivnih naočala i navikavanja kakva su Vaša iskustva?
Preduvjet bistroće vida i udobnosti progresivnih naočala jest kvalitetan očni pregled a onda isto tako kvalitetne naočalne leće.

S tim u vezi, u našim optikama Van Gogh preporučujemo njemačka naočalna (stakla) leće Optovision-German quality koje u potpunosti zadovoljavaju sve potrebne EU standarde tako da je prilagodba lagana i brza.

Vaše mišljenje u vezi kontaktnih leća?
Imamo više tipova, a danas su najzastupljenije meke kontaktne leće i to zbog kratkog razdoblja privikavanja i mogućnosti povremenog nošenja. Mekane leće su u današnje vrijeme vrlo popularan način korekcije refrakcijskih grešaka. Važno je istaknuti kako imamo mjesečne, dvotjedne i dnevne meke kontaktne leće. Dnevne kontaktne leće su po mnogima najbolji izbor zbog visoke udobnosti i higijene koje pružaju.

Koristite li naočale ili kontaktne leće, što preporučujete?
Sa stajališta liječničke struke naočale i kontaktne leće pružaju precizan i čist vid neovisno o tome jeste li dalekovidni ili kratkovidni. Neke osobe zbog same pomisli da moraju stavljati nešto u oči odabiru naočale. S druge strane, ako netko više želi izgledati prirodno ili se bavi sportom naočale mu mogu stvarati estetske i funkcionalne poteškoće.

Međutim , danas kada je suvremena tehnologija u mogućnosti napraviti kvalitetne i sigurne kontaktne leće te s druge strane naočale koje svojim dizajnom i ljepotom više nisu samo ortopetsko pomagalo već predstavljau bitan modni dodatak, naša preporuka je vrlo jednostavna;
Najbolje je po potrebi i zahtjevu posla kombinirati i naočale i kontaktne leće.

Kada govorimo o bolestima oka, najčešće pomislimo na očni tlak ili glaukom?
Točno. Glaukom je poznat kao podmukli ubojica vida, u praksi susrećemo više tipova, a ovom prilikom ćemo izdvojiti samo kronični oblik od kojeg boluje oko 2 posto svjetske populacije. Razvija se vrlo polako, bez ikakvih simptoma ili znakova upozorenja, postupno uništavajući najprije periferni vid. To znači da bez kontrole očnog tlaka ne možete ni slutiti da bolujete od glaukoma sve dok se vidno polje ne počne sužavati.

Ponekad je otkrivanje i dijagnoza prekasna pa koristimo priliku istaknuti važnosti preventivnih pregleda očnog kod svih osoba preko 40 godina koje do sada nisu izvršili pregled očnog tlaka kao i kod osoba koje imaju dijagnosticiranu hipertenziju, arteriosklerozu i dijabetes.

Porazgovarali smo i s dr. Ljiljanom Rakić specijalistom dermatologom i venerologom gdje smo se osvrnuli na psorijazi i poteškoće koje prouzrokuje.

Psorijaza dosta česta, kronična, neizlječiva, ali zaliječila, nezarazna, a nasljedna kožna bolest, od koje boluje 2-4 posto stanovništva.

Najblaži oblik psorijaze je vulgarna psorijaza, premda i nju možemo podijeliti na lakše i teže oblike, dakle ovisno je li zahvaćena manja ili veća površina kože. Tako se susrećemo s pacijentima kod kojih su zahvaćeni samo laktovi i koljena, ili samo vlasište, ili pak samo lumbosakralni predio. A takvi pacijenti su danas i najčešći. Teži oblici vulgarne psorijaze javljaju se u većim plakovima, a mogu zahvatiti i kožu cijeloga tijela, kada se plakovi mogu spajati i činiti girozne oblike, tako da je ponekad površina kože nalik na zemljopisnu kartu.

Nadalje teži oblici od vulgarne psorijaze su pustulozna i artropatska psorijaza, kao i psoriasis eritrodermica. Kod pustulozne psorijaze nalazimo promjene nalik na gnojne prištiće smještene u skupinama. Zapravo se radi o sterilnoj pustuli. Ovaj oblik psorijaze zna biti povezan as psor. eritrodermica, kada je koža upaljena i crvena zahvaćajući uglavnom veće površine. Također teški oblik psorijaze je psoriasis arthropatica, kada su uz kožu zahvaćeni i zglobovi ( ili su zahvaćeni samo zglobovi ), a uglavnom se radi o malim zglobovima, najčešće zglobovi šake i kralj. Kad je već riječ o ovom obliku, onda moramo imati na umu da su uz psorijazu često povećani urati (soli mokraćne kiseline) u krvi, pa artropatsku psorijazu ne smijemo zamijeniti s artritis urica (giht).

Uz terapiju koja nam je danas dostupna možemo jako dobro održavati promjene na koži, a zalijeće se uspješno i teži oblici gore navedeni. Ovdje treba napomenuti kako se postižu odlični rezultati heliomarinoterapijom (suncem i morem), a uspješna je u nekih 96 posto slučajeva vulgarne psorijaze.

Na kraju našeg razgovora baš i kao prije nekoliko godina osjećam sreću i zadovoljstvo jer uistinu topla riječ i stručnost koju imaju doktori u ovoj poliklinici je nešto što se teško zaboravlja.

Posjetite polikliniku Oftalmus na adresi Nikole Tesle 4 Dubrovnik. Kontaktirati ih možete na brojeve 020 357 901, 020 357 902. Posjetite i njihovu službenu facebook stranicu Optike VANGOGH i Poliklinika OFTALMUS

Tekst i foto: www.portaloko.hr