Aktualno

Drama u Pločama: Sudbina 35 carinika i dalje neizvjesna

Trideset pet carinika koji su dobili posao u Carinarnici Ploče, na natječaju koji je raspisan sredinom prosinca prošle godine, još ne znaju kad će početi raditi. Međutim, ni 23 kandidata koji su se prijavili na taj natječaj ne znaju što je zapelo s njihovim žalbama koji su poslali Odboru za državnu službu, zbog brojnih nepravilnosti koje su se događale kako kažu, tijekom natječaja.

Naime, već odavno je prošao žalbeni rok, a rezultati žalbenog roka trebali su kandidatima biti poznati do rujna, no, pomalo prolazi i studeni, a kako smo doznali ni u dogledno vrijeme ništa se po tom pitanju neće znati. Je li to zbog toga, što se u cijelu priču uključio USKOK?

 


Sporna dokumentacija

Naime, prema neslužbenim informacijama do kojih je došla „Slobodna“, neki kandidati koji su sudjelovali na natječaju već su bili na obavijesnom razgovoru, a navodno su i djelatnici USKOK-a, posjetili i službene prostorije Carinarnice Ploče, zbog neke dokumentacije.

Kolika konfuzija vlada u ovom slučaju najbolje smo se uvjerili tragajući za odgovorom kad će konačno ova cijela priča završiti. Prvo su nam u Ministarstvu financija, odnosno Carinskoj upravi, rekli kako je za cijeli slučaj zaduženo Ministarstvo uprave, zapravo njihov Odbor za državnu službu, koji odlučuje što će biti sa žalbama i natječajem.

Uputili smo im službeni upit, međutim brzo je stigao odgovor iz Ministarstva kako oni ne raspolažu s tim podacima, te da se obratimo Carinskoj upravi vezano za ovaj slučaj. Na kraju smo stupili u kontakt sa Sanjom Pintar Gotal, predsjednicom Odbora za državnu službu, koja nam je rekla kako su svi predmeti kod nje, ali da ne zna kada će biti riješeni.

– Odbor za državnu službu je tijekom mjeseca kolovoza 2013. godine zaprimio ukupno 130 žalbi na rješenje Ministarstva financija kojim se u državnu službu na neodređeno vrijeme radi obavljanja poslova carinika III. vrste u Carinarnici Ploče prima 35 osoba. Sve žalbe nalaze se u postupku rješavanja, odnosno utvrđivanja potpunog i točnog činjeničnog stanja, znači u postupku kontrole zakonitosti provedenog natječajnog postupka.

Ukazujemo da žalbe izjavljene na rješenja u konkretnom javnom natječaju nisu jedine koje se nalaze na rješavanju pri Odboru za državnu službu, budući da je Odbor za državnu službu ustrojen temeljem odredbi članka 65. – 67., Zakona o državnim službenicima kao neovisno tijelo za rješavanje žalbi državnih službenika u području službeničkih odnosa i kandidata u postupku prijema u državnu službu.

Odbor u ovom trenutku radi na rješavanju 7973 žalbe. Na pitanja koja se odnose na eventualne nepravilnosti, na koje ukazuju neki od kandidata, nismo u mogućnosti odgovoriti budući da su isti predmeti u postupku koji je još u ijek u tijeku. Činjenično stanje bit će utvrđeno u žalbenom postupku i sadržano u obrazloženju rješenja – kazala nam je o ovom slučaju Sanja Pintar Gotal, predsjednica Odbora za državnu službu.

Mate Primorac

slobodnadalmacija.hr