Aktualno

‘DOSJE’ TRAFOSTANICA: Evo kako je izigrana volja građana

Prenosimo ekskluzivne izvještaje sa portala Pločanski dnevnik koji svjedoče kako je Gradsko vijeće pristupilo cijeloj problematici oko trafostanice te saznajemo odgovore na brojna pitanja.

Njih 2.349 potpisalo je inicijativu za izmjenu lokacije. Tražen je referendum, no do njega nije došlo. Kako? Gdje su nestali potpisi?

‘‘Knjiga potpisa predana je gradonačelniku 23. 7. 2010. koji je utvrdio da zbog nepotrebnog trošenjasredstava neće biti referenduma, već će ovi potpisi vrijediti kao da je referendum održan. Gradsko vijeće je 22.11.2010. donijelo odluku o izmjeni i dopuni prostornoga plana Grada Ploča, tj. odluku da se trafostanica neće graditi na lokaciji usred grada, iznad Sveučilišta. Namjerom gradnje iznad grada, građani su prevareni, a njihov se zahtjev ne poštuje’, izjavila je Ana Musa te nadodala kako bi zasigurno imali više šanse u borbi za promjenom lokacije da se referendum održao po formalnoj proceduri.


Tragom ovih informacija i obzirom da od Grada nismo dobili konkretna očitovanja na konkretna pitanja , istražili smo Zakone, propise, zapisnike Gradskih vijeća i Službene glasnike. Tražili smo i pronašli odgovore na dva ključna pitanja:

Što se dogodilo s refrendumom, odnosno, kakvu je odluku donijelo Gradsko vijeće vezano uz prikupljene potpise građana i koja je zakonska težina odluke?

Što se dogodilo s izmjenama i dopunama Prostornog plana koje su bile nužan preduvjet za izmjenu lokacije trafostanice?

Iz sljedećih sjednica Gradskog vijeća, izdvajamo ključne stavke vezane uz trafostanicu.

 

1. Zapisnik 17. Sjednica Gradskog vijeća, održane 06.listopada 2011.

Na ovoj sjednici Gradskog vijeća, prihvaćen je prvi zaključak vezan uz izmjenu lokacije trafostanice, no ne u obliku referenduma kako su tražili građani i kako je rečeno članovima Građanske inicijative. Konkretno, navedeno znači da s ovim zaključkom Grad ničim nije obvezan postupiti prema volji građana, kako bi to bio slučaj da se formalno sproveo referendum. Donosimo detalje s te sjednice, preuzete sa službenih stranica Grada Ploča.

Izdvajamo iz službenog zapisnika sljedeće, gdje je vidljivo kako se SDP-ov prijedlog pristupanja problematici, sukladno inicijativi građana, odbija na Gradskom vijeću:

”Tajnica Grada pročitala je prijedlog zaključka Kluba vijećnika SDP-a koji glasi:

1.da se zamrznu sve radnje oko izgradnje trafostanice, a što uključuje i ishođenje svih potrebnih dozvola

2.da se u roku od 15 dana sazove sjednica Gradskog vijeća te da gradonačelnik i upravna tijela grada pripreme točkastu izmjeru Prostornog plana uređenja Grada Ploča na način da se isti uskladi sa Županijskim planom, a navedena lokacija trafostanice vrati na prvobitno planiranu između groblja Laniština i Jadranske magistrale.

3.da se po realizaciji točke 1 i točke 2 ovog zaključka izvijesti Udruga građana kako bi se izjasnila o potrebi raspisivanja referenduma.

Predsjednik Vijeća dao je na glasovanje prijedlog zaključka. Za ovaj prijedlog glasovala su 4 vijećnika,6 je bilo protiv a 1 suzdržan pa je predsjednik konstatirao kako prijedlog nije prihvaćen.”

Umjesto navedenog prijedloga, prihvaćena je sljedeća odluka, gdje se pokazuje dobra volja, no ne i nužda postupanja prema građanskim zahtjevima:

Untitled(2)

Dalji dio teksta  pročitajte na linku Pločanski dnevnik