Aktualno

Doletjela maslinina muha, potrebno je zaštititi maslinike

Pregledom feromonskih lovki na opažačkim lokalitetima bilježi se porast populacije maslinine muhe te je ona na većini lokaliteta srednjeg do jakog intenziteta.


Oborine u prethodnom razdoblju pogodovale su punjenju plodova što ih čini privlačnijim za polaganje jajašaca i ostvarivanje zaraze.

Savjetodavna služba, maslinarima preporuča pregled žutih ploča postavljenih u masliniku, pregled i utvrđivanje zaraze plodova (100 plodova po lokalitetu) a ovisno o postotku zaraze da provedu odgovarajuće mjere zaštite.

Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo (aktivni ubod jaje + ličinka) oko 10 % plodova.

-deltametrin*- DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe/tjedno na običnoj žutoj ploči ili do 5% napadnutih plodova.

U tu svrhu se može nastaviti koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait ili kombinacija Buminala i insekticida. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području u izoliranim ili poluizoliranim maslinicima.

U maslinicima u kojima se do sada redovito primjenjivala kaolinska glina i u kojima nema zaraze može se nastaviti s ovom vrstom zaštite.

U ekološkoj proizvodnji dozvoljena je primjena kaolinske gline i Success baita.

Napomena:*Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu, ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Iz poljoprivredno savjetodavne službe napominju prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime