Aktualno

Do kraja tjedna neće biti kiše ni snijega, ali za vikend stiže olujna bura

Na polovini smo prosinca, prvog mjeseca klimatološke zime. Iako su europski, pa i hrvatski meteorolozi najavili povećanu mogućnost toplije zime od prosjeka, zasad u prosincu to u Dalmaciji nismo vidjeli, a sudeći prema prognostičkim kartama, to osobito nećemo vidjeti sljedećih desetak dana. S obzirom na sve, gotovo da je već sada izvjesno da će prosinac u Dalmaciji završiti kao hladniji mjesec od prosjeka, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Dok je prvi dio mjeseca obilježila obilna kiša, čini dani pred nama bit će suhi uz buru različitog intenziteta.

Danas nas očekuje pretežno sunčano. U većini predjela će puhati umjerena bura, ali podno Velebita i Biokova bit će jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.


Sunčano će biti tijekom četvrtka. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i Biokova jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

Petak donosu pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjerena, ujutro i pojačana bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Temperature zraka bez veće promjene, većinom od 10 do 15°C u najtoplijem dijelu dana.

Niti dani vikenda ne donose oborine, no temperature zraka će pasti.

U subotu pretežno sunčano uz jaku do olujnu buru. Malo snijega može biti na Dinari i Kamešnici. Najviše dnevne temperature zraka bit će većinom od 8 do 13°C, zbog bure će osjet hladnoće biti izražen, a dodatno zahlađenje očekuje se navečer.

Nedjelja donosi pretežno sunčano vrijeme. Bura će puhati još ujutro, ali će danju brzo oslabiti. Jutro i večer hladni, u Zagori oko nule. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 6 do 11°C.

Mnogi se pitaju što nas očekuju u nadolazećem, blagdanskom tjednu.

Izgledi vremena u blagdanskom tjednu

Velika je vjerojatnost da će i prvi dio sljedećeg tjedna biti stabilan, uz obilje sunca, ali i prohladno vrijeme. Jutra i noći bit će hladnije nego u aktualnom tjednu. Upravo za razdoblje od četvrtka situacija na prognostičkim kartama se počinje komplicirati i ne podudara se od jednog prognostičkog modela do drugog. Bit će potrebno još nekoliko dana da se razdoblje oko Božića bude moglo preciznije prognozirati, no zanimljivo je da nakon dugo vremena nije isključeno da Božić doživimo u pravom zimskom ugođaju, piše Dalmacija danas.