Aktualno

Demantij: Otvaranje autoceste do Ploča ipak legalno

Dubrovački dnevnik u petak je objavio tekst u kojem piše kako nije jasno hoće li otvorenje autoceste od Vrgorca do Ploča ovoga tjedan proći s ili bez uporabne dozvole.

Podsjetimo, sporna je trafostanica u Pločama koja se nije ni počela graditi. Iz HEP-a su nam tom prilikom rekli da je ona preduvjet za uporabu autoceste dok su iz HAC-a to opovrgnuli. Nakon objave našeg teksta, i iz HAC-a i iz HEP-a poslali su nam demant.

-Radi objektivnog i istinitog informiranja Vaših čitatelja, obraćamo Vam se povodom objavljenog teksta  na web portalu Dubrovačkog dnevnika  13.12.2013. godine pod naslovom „Otkrivamo HAC: Autocesta do Ploča otvara se sljedećeg tjedna! HEP: Ali bez uporabne dozvole”, novinara Mara Marušića, gdje je u dijelu teksta iznesena neistinita informacija i tvrdnja i to u sljedećem navodu:


“….Iz HEP-a za Dubrovački dnevnik kažu kako je trafostanica u Pločama nužan preduvjet za izdavanje uporabne dozvole.”

Istinita informacija i činjenica je da trafostanica  Ploče nije uvjet za izdavanje uporabne dozvole za dionicu Ravča-Ploče-Karamatići. Trafostanica Ploče nije bila predmet tehničkog pregleda novih dionica, a elektroenergetsko napajanje novoizgrađenih dionica autocesta osigurano je iz nove trafostanice TS 110/10 kV Vrgorac. Također ističemo da trafostanica Ploče prema upravnom postupku (ishođenje građevinske i uporabne dozvole) nije preduvjet za puštanje u novoizgrađenih dionica u promet – kažu u HAC-u.

U HEP-u su sami sebi skočili u usta.

-Molim Vas da objavite ispravak netočnog navoda koji je danas, 13. prosinca 2013. godine  objavljen na Vašem portalu u  članku pod naslovom „ Otkrivamo HAC: Autocesta do Ploča otvara se sljedećeg tjedna! HEP: Ali bez uporabne dozvole“, autora  Mare Marušića, a koje se odnosi na netočno iznesenu tvrdnju da HEP tvrdi kako je trafostanica u Pločama nužan preduvjet za izdavanje uporabne dozvole.  HEP nije tvrdio da je trafostanica 110/20(10) kV Ploče uvjet za izdavanje uporabne dozvole. Ona će  nakon izgradnje biti dio elektroenergetskog sustava koji će opskrbljivati električnom energijom  autocestu, a dio kojeg je i TS 110/20(10) kV Vrgorac. Predmetna dionica Vrgorac-Ploče-Karamatići će se do tada napajati elektronergetskim objektima za koje je HEP izdao elektroenergetske suglasnosti (EES) nužne za uporabnu dozvolu.  Dakle, predmetna trafostanica 110/20(10) kV Ploče  koristit će za uporabu odnosno korištenje autoceste kada bude izgrađena – kažu u HEP-u.

Eto nakon što su u prvom odgovoru kazali da je trafostanica u Pločama nužna za uporabu autoceste (vidi odgovor na slici), sad tvrde da nije. IZ HAC-a i HEP-a vjerojatno su koordinirano reagirali na naš tekst. Bilo bi puno bolje da koordinirano djeluju prigodom gradnje autoceste, a ne da davaju kontradiktorne izjave.

Na kraju krajeva, ako trafostanica u Pločama nije nužna za autocestu, zašto je HAC onda gradi? No, vidimo iz odgovora HEP-a da će ona biti itekako važna za funkcioniranje autoceste. Počinje se graditi u siječnju. Do tad je sve legalno, tvrde ove dvije državne tvrtke. Vjerujemo da je tako, jer smo navikli i od HAC-a i od HEP-a da rade legalno i budu primjer svima kako društveno odgovorno poslovati.

 

cesta

 

dubrovackidnevnik.hr