Aktualno

Danas kiša, ništa od branja maslina sljedeći tjedan

Pred nama je posljednji vikend listopada, mjeseca koji će bez ikakve sumnje biti najtopliji od početka službenih meteoroloških mjerenja ne samo u Dalmaciji, ne samo u Hrvatskoj, nego i znatno šire.

Jučerašnji dan donio je obilni jutarnji pljusak Splitu te pijavicu u Bračkom kanalu. vrijeme se potom prolazno smirilo.

Ciklona zauzima veći dio europskog kopna, a novi ciklonalni centar premještena će se nešto sjevernije od našeg područja pa će petka donijeti novu kišu, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.


DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, izdao narančasto i žuto upozorenje u petak za cijeli Jadran. Na moru su mogući udari vjetra do 95 km/h, a lokalno se očekuju neverini.

Danas će biti umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, a mjestimice i pljuskove s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po metru kvadratnome. Prema kraju dana postupno poboljšanje. U početku će puhati umjereno do jako jugo, ali će se danju sa sjevernog Jadrana širiti lebić koji popodne može imati vrlo jake udare. Navečer pulenat i tramontana. Zbog niskog tlaka zraka i položaja ciklonalnog centra, na moru je moguća ciklonalna plima. Jutro toplo s temperaturama oko 20°C uz obalu i nešto niže u Zagori. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Subota donosi značajno stabilnije vrijeme uz dosta sunca. U većini predjela suho, ali će osobiti popodne lokalno postojati mogućnost za vrlo malo kiše. U noći tramontana, danju će ponovno zapuhati slabo jugo. Jutro i večer malo svježiji, danju većinom od 19 do 23°C.

Nedjelja donosi pretežno sunčano vrijeme. Noću tiho ili burin, danju će zapuhati umjereno jugo. Jutarnje temperature u laganom padu, danju ugodno, većinom od 19 do 24°C u najtoplijem dijelu dana.

Nakon pretežno sunčanog i toplijeg ponedjeljka u kojem će jugo dodatno ojačati, utorak donosi oblake i novi kišu. Ujutro će biti olujnih udara juga. Od srijede sve do kraja tjedna promjenjivo, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Nove jače oborine i snažni vjetrovi očekuju se od petka. Ipak zadržat će se toplo za dio godine, prognozira Dalmacija danas.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime