Aktualno

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika. To je ujedno i prigoda da se zahvali onima koji dobrovoljno daruju krv. Svjetska zdravstvena organizacija zajedno sa svima koji sudjeluju u osiguranju dostatnih količina krvi i krvnih pripravaka svake godine odabere jednu javno-zdravstvenu temu.


Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”.

Porukom se želi osvijestiti važnost redovitog darivanja krvi i krvne plazme, uz posebno davanje pozornosti osobama koje su dugotrajno ovisne o transfuziji krvi i krvnim pripravcima. Ovom prigodom želi se istaknuti i važnost održavanja zdravlja i kvalitete života svih pojedinaca, kao i samih darivatelja krvi kao temelja izgradnje zdravog društva.

Najveći broj potrebnih doza krvi u Republici Hrvatskoj i dalje osiguravaju darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu – oni osiguravaju čak 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi! Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150.000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto). Zabilježeno su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv.

Tekst: www.dulist.hr
Foto: Freepik

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime