Aktualno

Carinici pretražuju konobe, prijete kaznama od 100.000 kuna, ali neki se ne daju: ‘Neka slobodno dođu, moju rakiju neće pronaći!’

Nije lako ni rakiju peć. Prije su ljudi rakiju pekli u svom dvorištu i to je bila fešta, a sada se krijemo da nas ne nađu carinici i poreznici.

Nije da mi ne bi platili tih vražjih sto kuna po ispečenom kotlu ali tko će ispunjavati tolike prijave i papire pa sve to nositi u Carinu u Ploče. Za to treba vremena i znanja a mi smo ljudi seljaci. Nismo pravnici.

Tako su vinogradari i vinari koji imaju svoje kotlove za pečenje rakije komentirali zakonske propise po kojima moraju plaćati „kotlarinu“ od stotinu kuna za svaki ispečeni kotao rakije.


Razumljivo, željeli su ostati anonimni jer trošarinu neće uplatiti u državni proračun.

Istina, Carinska uprava je malo „olabavila“ kako bi se pojednostavnio postupak uplate paušalnog iznosa trošarine koji uplaćuju registrirani vlasnici ili korisnici kotlova za proizvodnju jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe.

Cilj im je kako su priopćili pojednostaviti administrativne obveze onih koji peku rakiju za vlastite potrebe. Tako mali proizvođači jakih alkoholnih pića, u ovom slučaju rakije lozovače, koji proizvedu do dvadeset litara apsolutnog alkohola za vlastite potrebe, nisu više u obvezi nadležnom Carinskom uredu prema mjestu stanovanja dostavljati godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla te obračunatoj trošarini, na propisanom obrascu.

Obveza plaćanja paušalnog iznosa trošarine ostaje, tako da su obveznici dužni uplatiti 100 kuna za zapreminu kotla do 100 litara ili 200 kuna za zapreminu kotla veću od 100 litara, priopćila je Carinska uprava. Također, mali proizvođači koji proizvedu više od 20 litara čistog alkohola obvezni su i dalje nadležnom Carinskom uredu do 31. siječnja 2017. godine dostaviti izjavu s podacima o količini i jakosti proizvedenog alkoholnog pića.

Na temelju podnesene izjave Carinski ured će utvrditi i obračunati trošarinu te o tome izvijestiti obveznika koji će uz paušalni iznos trošarine od 100 ili 200 kuna, na račun državnog proračuna uplatiti.

Ako se prije pečenja rakije ne registriraju i ne plate propisani porez na kotao za pečenje, vinogradari riskiraju kaznu od pet do sto tisuća kuna. A da je stvar ozbiljan potvrđuju i široke ovlasti carinika koji imaju pravo pregledavati konobe kako bi utvrdili koliko je rakije proizvedeno. Međutim, dalmatinski proizvođači s kojima smo porazgovarali kažu da će lozovaču sakriti jednako kako su je u tajnosti i ispekli.

– Neka slobodno dođi carinci. Nazdravit ćemo, ali moju rakiju neće pronaći – kazao nam je jedan postariji vinogradar, koji rakiju peče, a porez ne plaća.

Paušali i trošarina

Trošarina se plaća kao godišnji paušal od 100 kuna, a za kotao veći od 100 litara 200 kuna. U iznos godišnjeg paušala uključena je neoporeziva količina jakog alkoholnog pića od 20 litara čistog alkohola po domaćinstvu, odnosno 50 litara rakije jakosti 16 gradi. U slučaju da se ispekla veća količina rakije, tada se uz godišnji paušal, za svaku proizvedenu litru plaća trošarina od 53 kune.

Piše Stanislav Soldo/slobodna dalmacija.hr