Aktualno

BIT ĆE ZADOVOLJNI I NULOM: Turizam u dolini Neretve bilježi veliki pad

foto: Paddlesurf

Iako je turizam i sve djelatnosti koje se vežu uz njega u dolini Neretve uvijek bio u potpuno drugom planu, u posljednjih nekoliko godina taj se trend potpuno promijenio. Porastom sadržaja, ali i turističkih kapaciteta u Dalmaciji i ovaj kraj je u posljednjih nekoliko godina po tom pitanju „procvao“, piše Dalmacija Danas.

Sve više stanovnika ovog kraja okreće se turističkim djelatnostima. Mnogi od njih zapostavljaju već tradicionalnu neretvansku djelatnost, poljoprivredu. Smatraju da je u turizmu za njih budućnost puno blistavija i sigurnija od već zastarjele poljoprivrede.

Turistička ponuda u proteklim godinama bila je sve veća, pa su stanovnici neretvanskog kraja u tome vidjeli priliku. Zasigurno odlično su iskoristili dobru prometnu povezanost, ljepote Baćinskih jezera, neretvanskog kraja, ali i blizinu dubrovačkog i makarskog primorja.


Ove godine bilježe se gubitci

Ipak ove godine velika većina tih smještajnih, ali i ugostiteljskih kapaciteta ostala je gotovo potpuno prazna i to je uvelike zabrinulo ljude ovoga dalmatinskog kraja.

Prema podacima koje smo dobili od Turističke zajednice Grada Ploča do lipnja 2020. godine ostvareno je tek 759 stranih i domaćih dolazaka. Uspoređujući ove podatke s podacima iz 2019. godine dolazimo do zaključka da je u ovom periodu lani bilo gotovo dva puta više domaćih i stranih dolazaka, tada ih je bilo 1505. Ako statistički uspoređujemo noćenja, u prošloj godini do lipnja ostvareno je 5309, dok je do istog perioda ove godine ostvareno tek 3445 noćenja.

Maja Erak iz Turističke zajednice Grada Ploča kazala nam je da je prošlogodišnja turistička sezone bila izvrsna te da se očekivalo da će 2020. godina za pločanski i neretvanski biti rekordna.

„U prilog tome govore podaci s početka ove godine kada je broj dolazaka turista bio oko 50 posto veći u odnosu na prošlu godinu. Međutim, poznata situacija s koronavirusom uzlaznu putanju dolazaka gostiju i broj noćenja promijenila je u silaznu što se vidi po statističkim podacima.”

„Nemamo niti 10 posto prošlogodišnjeg prometa“

„Prošla i pretprošla godina ne može se uopće usporediti s ovom sada, sve je potpuno drugačije. Ove godine imamo možda oko 10 posto prošlogodišnjih gostiju koji su nam do sada dolazili“, otkrio nam je Nikša Bogunović, vlasnik beach bara smještenog neposredno uz Baćinska jezera.

Ivan Đelmić, vlasnik obrta za turizam i marketing „Paddle Surf Baćina“, kazao nam je da je prošle godine zbog obilatosti posla morao zaposliti dvoje radnika. Ove godine nije mogao, a nije kako kaže niti morao nikoga zaposliti, jer posla u toliko velikoj količini više nema.

„Prošle godine dolazili su nam gosti iz cijeloga svijeta, ove godine do sada su nam sam dolazili Poljaci, Česi i Nijemci. Bit ćemo zadovoljni kada platimo sve troškove da ostanemo na kako se kaže pozitivnoj nuli“, ističe Đelmić te nadodaje da on ipak radi nešto, kaže da mnogi u neretvanskom kraju ove godine apsolutno nemaju ništa od dosadašnje turističke sezone.

Vlasnik agencije za izlete „Life and Ventures“ Mario Čuljak napominje da su u dosadašnjim sezonama najveće prihode ostvarivali od sredine srpnja, ali kaže da kako sada stvari stoje, ove godine se neće osjetiti velika razlika u turističkim mjesecima.

„U dosadašnjem razdoblju turističke sezone sigurno imamo od 80 do 90 posto manje prometa, što je na žalost bilo i očekivano“, kaže Čuljak.

Identičnu izjavu dao nam je i vlasnik jednog smještajnog objekta u mjestu Rogotin. Kazao nam je da je osjetan pad prometa.

„Mislim da je pad poprilično osjetan i nisam optimističan da će u nastavku sezone za nas biti bolja situacija, može samo biti gore. Kod ljudi je prisutan strah. Možda nije preveliki problem broj zaraženih, problem je taj strah kod ljudi“, objasnio nam je Darko Markota.

Voditelj škole kiteboardinga kaže da je donekle zadovoljan

S druge strane Lovre Šuman iz škole kiteboardinga „Kiteboarding Komin – Neretva“ koja djeluje na Ušću rijeke Neretve kaže da on ima razloga za optimizam budući da je bio spreman na turističku krizu zbog epidemije koronavirusa. Ističe da je do sada promet u proteklom mjesecu bio nešto malo slabiji, ali kaže da to za njega nije pretjerano osjetno.

„S obzirom na najave, ja mogu biti zadovoljan. Imali smo nešto surfera koji su željeli doći i ne želim u ovome trenutku biti pesimističan, jer ovo do sada je zadovoljavajuće za nas“, optimističan je Šuman.

Iz TZ Grada Ploča kažu da se prema trenutačnim pokazateljima očekuje da bi turistički promet na području Grada Ploča za 2020. godinu trebao biti na 30 posto prošlogodišnjeg prometa, prenosi Dalmacija Danas.