Aktualno

BiH kupuje dionice Luke Ploče?

Hrvatska vlada u naredna dva mjeseca pokrenut će postupak prodaje 20 posto državnog vlasništva u Luci Ploče, pišu hrvatski mediji. Radi se o luci koja je od strateškog značaja za BiH i njeno gospodarstvo.
S obzirom na to da se na Zagrebačkoj burzi dionica poduzeća prodaje za 428 kuna, te da je po toj cijeni trenutna ukupna vrijednost 170 milijuna kuna, 20 posto koji Hrvatska namjerava ponuditi na prodaju vrijedi oko 35 milijuna kuna, odnosno 4,5 miliona eura. Nijedna od institucija koje su u BiH kontaktirane nije upoznata s namjerom Hrvatske da proda svoj udio u ovoj luci.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH su ‘Nezavisnim novinama’ rekli da nemaju informacije i novinar je upućen na Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je sklapalo međudržavne ugovore s Hrvatskom o korištenju luke, te na Vladu FBiH koja ima svoj udio u vlasništvu nad ovom lukom. U Ministarstvu vanjskih poslova su rekli da nisu upoznati sa planovima Hrvatske i uputili su dalje na vlasnika, Vladu FBiH.

U Vladi su upućivali na Ministarstvo energetike, koje je također negiralo da imaju saznanja o Luci Ploče, uputivši prvo na Kabinet predsjednika Vlade FBiH, a onda i na Agenciju za privatizaciju FBiH. Nitko u Agenciji za privatizaciju u petak nije mogao odgovoriti na pitanja ‘Nezavisnih’ u vezi s ovom prodajom, te su zamolili da se ponovno uputi poziv u ponedjeljak.


Zanimljivo je da su, prema podacima Zagrebačke burze, dionice Luke u zadnje tri godine u konstantnom padu. Tako se, na primjer, u siječnju 2011. godine jedna njena dionica mogla kupiti za 1.860 kuna (476 KM), dok je trenutna vrijednost, kao što je navedeno, 428 kuna (110 KM), ali s tendencijom daljeg pada vrijednosti.

Igor Gavran, savjetnik u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, istaknuo je da bi institucije BiH trebalo da pokažu interes, s obzirom na to da su Ploče isključivo građene za potrebe BiH i njene industrije. On smatra da bi država BiH i Federacija trebalo da provjere o kojem dijelu vlasništva se radi i da li se eventualna prodaja može odraziti na uvjete za poduzeća iz BiH.

Dodao je da bi trebalo provjeriti da li eventualno dio imovine potražuje neko poduzeće iz BiH i da li postoje bilo kakvi neriješeni odnosi.

“Ako već u tom smislu ne bude ništa sporno, mislim da je interes da naše kompanije, ako ne već naša država, sudjeluju u kupovini tog dijela Luke. Ona ustvari postoji radi BiH i trebalo bi osigurati da se i u budućnosti, bez obzira na vlasništvo, netko u BiH pita u vezi s upravljanjem tom lukom”, rekao je Gavran.

Dodao je da bi BiH trebalo biti i te kako važno tko je vlasnik, kako će se time upravljati i koji će biti uvjeti korištenja.

“S druge strane, s obzirom na to da je sama željeznička pruga od BiH ka toj luci građena radi BiH, a prema mojim informacijama i od sredstava BiH jer na samoj luci vidite znakove ‘Energoinvesta’ i drugih naših kompanija, meni se čini nemogućim da u tome svemu nemamo neki udio vlasništva”, istaknuo je Gavran.

Hrvatski mediji su javili da će hrvatska vlada, uz Luku Ploče, na prodaju ponuditi još 40 javnih poduzeća. Prvi put se o mogućnosti prodaje dionica Luke govorilo u siječnju ove godine. Tada je u “Slobodnoj Dalmaciji” iz Uprave Ploča rečeno da su spremni otkupiti državne dionice.

Autor/izvor: SEEbiz