Aktualno

AFERA VJETROELEKTRANE Među optuženima i Ružica Njavro, bivša šefica kabineta ministrice Vučković

Uskok je u srijedu pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice Josipe Rimac te još 26 osoba, među kojima i nekoliko nekadašnjih dužnosnika, zbog niza korupcijskih nedjela.


U optužnici koja je potekla iz afere vjetroelektrane, iako ta nedjela njome nisu obuhvaćena, Rimac i ostali se terete za zlouporabe s poljoprivrednim poticajima, potporama za poduzetnike, zapošljavanje i sređivanje državnih ispita u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Optužnicom je u dijelu koji se tiče potpora za poduzetnike obuhvaćena i bivša pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac zbog čijeg je iskaza u subotu pritvoren njen nekadašnji šef Darko Horvat.

Zbog sređivanja državnih ispita jedna od optuženih je i bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac, a optužnicom je obuhvaćena i Ružica Njavro, nekadašnja šefica kabineta ministrice poljoprivrede Marije Vučković. USKOK je Njavro sumnjičio da je kao šefica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članica Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi iskoristila svoj utjecaj kako bi osigurala izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta i to tako da se ta Uredba prilagodi potrebama tvrtki poduzetnika Ante Sladića i Josipa Ravlića.

Josipa Rimac je, navodi Uskok, dogovorila s Ružicom Njavro da, koristeći svoj utjecaj i povjerenje kod ministrice poljoprivrede Marije Vučković, poduzme sve kako bi se osigurale izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta na način koji odgovara Sladiću i Ravliću. Kao protuuslugu, naglašava tužiteljstvo, Sladić je 2. travnja 2020. predao Jospi Rimac u njezinoj obiteljskoj kući u Kninu 15.000 eura Ružicu Njavro. Njavro je novac prema tužiteljstvu, dobila tri dana kasnije u Zagrebu, a Rimac joj, stoji u priopćenju, prenijela da će joj Sladić isplatiti dodatnih 500 tisuća kuna nakon izmjene uredbe.

Njavro je u prvoj predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović obavljala funkciju organizacijske tajnice Središnjeg koalicijskog stožera. Rođena je u Dubrovniku, studirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na lokalnim izborima 2013. godine bila je nositeljica kandidacijske liste HDZ-a i koalicijskih partnera za Vijeće Mjesnog odbora Ferenščica.

Optužena je, među ostalima i bivša HDZ-ova gradonačelnica Gračaca Nataša Turbić te više poduzetnika koji su Josipi Rimac za navodna pogodovanja, po tvrdnjama Uskoka, davali mito.

Odvjetnica Josipe Rimac Lidija Horvat izjavila je Hini da joj optužnica još nije službeno dostavljena. No, najavila je odgovor na optužnicu, kao i prijedlog da se izdvoje dokazi za koje obrana smatra da su u istrazi prikupljeni nezakonito.

Rimac je uhićena u svibnju 2020., nakon čega je 124 dana provela u istražnom zatvoru, a istraga protiv nje i suosumnjičenika je više puta proširivana.

Hina/nm

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime