Aktualno

350 TISUĆA KUNA KAZNE: ‘Nastavi li se primjena ovog zakona, iduću jesen nećemo moći otkupljivati mandarine‘

Ako se nastavi primjena Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama na ovakav način otkupljivačka poduzeća u dolini Neretve iduće jeseni neće moći otkupljivati mandarine, piše Slobodna Dalmacija.

Jednostavnije će biti zatvoriti otkupe negoli čekati inspekcije i plaćati enormno visoke novčane kazne zbog, primjerice, unaprijed utvrđivanja i ugovaranja otkupne cijene mandarina.

– Ne može se u travnju ugovarati otkupna cijena mandarina za listopad s proizvođačima, a upravo se to traži odredbama Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama – smatraju otkupljivači mandarina, koji naglašavaju da je otkupna cijena rezultat ponude i potražnje, a ne dogovora.


Kreiranje cijena

S obzirom na to da je proizvodnja mandarina u Hrvatskoj zanemariva na europskom tržištu u odnosu na ostale svjetske proizvođače citrusa, kao što su Španjolska, Grčka, Turska s kojima Hrvatska nastupa na istim EU tržištima, cijene hrvatske mandarine ne ovise samo o domaćoj proizvodnji, nego i o proizvodnji tih većih zemalja te se mijenjaju sukladno stanju na tržištu – ističe Marinko Soče, direktor otkupljivačke tvrtke “Jasenska” iz Opuzena, koja je nedavno kažnjena s 350 tisuća kuna zbog kršenja Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Upravo je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja je kaznu izrekla kao jedan od teških prekršaja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, navela formiranje otkupne cijene mandarina. Inspektori su utvrdili da je “Jasenska”, iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu, u sezoni otkupa 2018. godine svojim dobavljačima mandarina nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi jer nije utvrdila uvjete i rokove plaćanja, kao i mjesta isporuke mandarina. “Jasenskoj” se također stavilo na teret i takozvano čuvanje mandarina u skladištima, čime je rizike poslovanja prebacila na poljoprivrednike pa je kažnjena s 350 tisuća kuna.

– Kako je moguće unaprijed odrediti otkupnu cijenu mandarina i staviti je u ugovor koji se potpisuje s proizvođačima. Ako stavimo prevelik iznos, onda to trebamo ispoštovati, i na kraju smo propali, a ako stavimo premali iznos, poljoprivrednici nam neće dovoziti mandarine na otkup –​ pojašnjava Soče, koji se za pomoć obratio i Ministarstvu poljoprivrede.

– Prema EU direktivi dobavljači i kupci bi se trebali slobodno dogovarati o cijenama poljoprivrednih proizvoda i neprihvatljivo je da se “Jasensku” kažnjava jer nema ugovorene cijene otkupa mjesecima ranije – ističe Soče.

Osim toga, inspektori u svako doba mogu “upasti” otkupljivaču, zapečatiti otkup na dva tjedna i izuzeti dokumentaciju.

U našem skladištu bude više od 800 tona mandarina, koje u tom razdoblju mogu propasti. Šteta bi bila 5 milijuna kuna, a nemamo se kome žaliti –rezolutan je Soče.

– “Jasenska” kao otkupljivač formira otkupne cijene po kalibrima (veličinama) mandarina koje su javno objavljene na otkupnom mjestu, te je nemoguće odrediti količine po pojedinim kalibrima dok se ne obavi proces odzelenjavanja i kalibriranja mandarine. Slijedom toga otkupni blok s točnim količinama po kalibrima i cijenama nije moguće izdati sve dok se ne završi proces kalibriranja mandarine –​ pojašnjava nam Soče, naglašavajući da je sa stajališta AZTN-a to nepoštena trgovačka praksa.

Osim toga, za otkupljivače je problem izdavanje otkupnog bloka, koji se sa stajališta inspektora AZTN-a mora ispostaviti odmah nakon berbe te skladištenje, odnosno čuvanje mandarina u skladištima otkupljivača, što je također nepoštena trgovačka praksa.

– Mandarina se bere u stanju koje ne odgovora standardima potrebnim za stavljanje takve robe na tržište. Tek nakon što se mandarina odzeleni (dozreli), ista može ići u otkup. U tom trenutku roba je i dalje u vlasništvu dobavljača, a kod otkupljivača se nalazi na temelju ugovora o skladištenju pa je isti, ako je ne želi prodati otkupljivaču, može preuzeti sa skladišta. Tako se omogućilo proizvođačima koji nemaju potrebne kapacitete za skladištenje robe, da do trenutka postizanja ugovorene kvalitete, skladište svoju robu – smatra Soče.

Direktno iz berbe

AZTN je zamislio da u skladište dođe gotov proizvod, razvrstan po kalibrima, bez ikakvih oštećenja, ali nama poljoprivrednici dovezu mandarine direktno iz berbe, gdje može biti 2 posto otpada, nekada čak i 50 posto – naglašava Soče.

Tražiti od otkupljivača da budu babe gatare i proizvoljno procjenjuju otpad po proizvođaču neodgovorno je od AZTN-a, zaključuje Soče. A još je neprimjerenije da nas se zbog toga kažnjava.

Prema novim pravilima, što je i direktiva Europske unije, svi otkupljivači koji imaju promet veći od 15 milijuna kuna morat će poštovati Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama, dok je do sada to bilo 80 milijuna kuna prometa godišnje, piše Slobodna Dalmacija.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime