Aktualno

120 godina Pučke škole u Rogotinu

Rogotin je jedno od mlađih naselja u neretvanskoj krajini. Napučeno je tek 1716. naseljavanjem prebjega iz Čitluka (Gabele). 1733. godine imao je samo 11 stanovnika.

1894. godine don Josip Joze Damić utemeljio je redovitu jednorazrednu mješovitu Opću pučku školu u Rogotinu.

adi

don Josip Joze Damić


Školu su polazila djeca Rogotina i Čeveljuše. Do otvaranja pučke javne škole na selu je bilo malo pismenih ljudi. Prije toga su učitelji bili seoski župnici. Tako su u Rogotinu muška djeca prvo obrazovanje dobivali prvo u crkvi, a kasnije u privatnoj kući Mije Šunjića pok. Ante.

kuc

Kamena kuća Mije Šunjića pok. Ante u Rogotinu

Uskoro je i privatna kuća Nikole Damića preuređena za nastavu i učiteljski stan. Od 1894.g. tu je počela raditi Jednorazredna mješovita Opća pučka škola, gdje se sve do 1970. godine održavala redovna školska nastava u Rogotinu. U prizemlju preuređene kuće nastava se održavala u prizemlju u učionici, a na katu kuće bio je stan za učitelja, odnosno učiteljicu.

kuca1

Privatna kuća Nikole Damića gdje je bila redovita mješovitu Opću pučku školu u Rogotinu

Prva učiteljica u Rogotinu bila je Jerka Kačić Dimitri iz Dubrovnika. U to vrijeme djeca su pohađala nastavu od 6. do 12. godine.
U školskoj godini 1912.-1913. učenici su ocjenjivani iz sljedećih školskih predmeta: Ponašanje, Marljivost, Nauka vjere, Čitanje, Pisanje, Nastavni jezik, Računstvo, Prirodopis i fizika, Zemljopis i povijest, Crtanje, Pjevanje i Spoljašnost pimenih radnji.

5

Imenik s nazivima školskih predmeta iz školske godine 1912.-1913.

U Rogotinu nastava se nije od 1894. održavala samo 2 godine, i to školske godine 1942./43. i 1943./44. tijekom Drugog svjetskog rata.

Od školske godine 1949./50. Osnovnu školu u Rogotinu počeli su pohađati i đaci sa Šarić Struge. Zanimljivo je da su djeca sve do 1950. godine bila u jednom mješovitom razrednom odjelu bez obzira na broj učenika. Razred je imao i do 70-ak učenika i učenica.

Od 2. polugodišta šk.god. 1959./60. škola u Rogotinu prestaje djelovati samostalno te prelazi u okvir Osnovne škole u Pločama. Škola u Rogotinu ostala je i dalje u istom prostoru pod nazivom Područna škola – Rogotin.

Od 1970. godine nastava se premiješta u prostore zgrade Mjesnog doma mladeži u Rogotinu, gdje je i danas.

svec-ob
svec-ob1

Svečana proslava 100-te obljetnice Pučke škole u Rogotinu

razred

Razred Područne škole Rogotin

zbornica

Zbornica Područne škole Rogotin

Tekst i slike: os-vnazor-ploce.skole.hr