Aktualno

10 GODINA UDRUGE BUDDY Udomili su gotovo 900 pasa

17. rujna 2022. pločanska Udruga Buddy proslavit će svoj 10. rođendan i tom prigodom kontaktirali smo predsjednika udruge Joška Žderića Wummija kako bi doznali više informacija radu i o tome što je udruga do sad odradila i koji su sljedeći planovi.

Udruga je s radom počela daleke 2012. godine organizacijom nekoliko ljubitelja pasa na području grada. Tu su bili Matilda Barbir na čelu, te još nekolicina ljudi oko nje. Udruga se u to vrijeme financirala vlastitim sredstvima i rad udruge je bio orijentiran na volontiranje u slobodno vrijeme te udruga nije imala snagu kakvu ima danas. Dvije godine kasnije udrugu je preuzeo današnji predsjednik koji se u priču uključio zbog zbrinjavanja pasa na području grada Metkovića. Naime, Božo Petrov, tadašnji gradonačelnik Metkovića, pozvao je Wummija da zbrine nekoliko pasa koji su se nalazili u Vidu. Wummi je pse doveo na svoju zemlju u Rogotin odakle ih je zbrinuo dalje. I tako je krenulo…


Nakon što se ozbiljno pristupilo problemu pasa lutalica na području doline Neretve, Udruga Buddy je počela pristupati gradovima te su naišli na pomoć tadašnjeg gradonačelnika Ploča Krešimira Vejića, a suradnja s gradom je nastavljena i danas. Zanimljivo je da gradovi Metković, Opuzen, Ploče i Općina Gradac i danas financiraju sterilizaciju ljubimaca u cijelosti i da su jedini koji plaćaju puni trošak sterilizacije što je dovelo do ogromnog smanjenja broja napuštenih ljubimaca – u prilog tome ide i podatak da su do danas udomili gotovo 900 napuštenih pasa!

Osim suradnje gradova i općina, udruga Buddy surađuje i s Hands4animals, njemačkom udrugom koja udomljava pse s našeg područja. Dodatno je zanimljivo da je jedna od urednica dnevnih bavarskih novina koja je udomila psa putem udruge Hands4animals ustupila središnji dio novina za oglase za udomljavanje kako bi dodatno pomogla radu udruge. Udruga također dobiva velike količine hrane od Josere, njemačkog proizvođača hrane za životinje koju članovi udruge Buddy osobno odlaze preuzimati u Njemačku.

U vrijeme pisanja članka udruga je dobila godišnju donaciju od Grada Ploča koju je uručio gradonačelnik Mišo Krstičević, te je dogovorila suradnju s fondacijom Brigitte Bardot za sterilizaciju 200 mačaka na području grada.

Ono što doznajemo od predsjednika udruge su neki budući planovi kao što je izgradnja parka za pse pokraj starog kružnog toka u Pločama i dobivamo informaciju da će isti biti gotov do ljeta 2023. godine, te je u najavi mačkograd za koji još ne postoji definiran termin kad će biti gotov. Udruga Buddy i njeni članovi se zahvaljuju svima koji su im pomogli u radu: Gradovima Ploče, Metković i Opuzen te Općinama Gradac, Zažablje, Slivno i Kula Norinska. Također, zahvaljuju se Agenciji Radoš na vođenju knjiga, Dijani Uroić, Joseri, Diva Veterini, Hands4Animals, Fondaciji Brigitte Bardot i Ploče Onlineu.

Čestitamo Udruzi Buddy 10 uspješnih godina i želimo im sreću u daljnjem radu, a na nama je da ih podržimo u njihovom radu!

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime