Zabava

SPEKTAKL ZA KRAJ LJETA Pomorsku bitku Neretvana i Mlećana uprizorit će 150 ljudi Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepa, Komina i Dubrovnika

Program Makarskog kulturnog ljeta polako se bliži kraju, a kroz nekoliko dana slijedi i posljednji spektakl ove sezone – u srijedu 18. rujna odigrat će se već tradicionalno uprizorenje pomorske bitke između gusara i mletačke flote uz bogati popratni program te, vjerujemo, punu makarsku rivu.

Kao što je dobro poznato, na dan 18. rujna 887. godine u podnožju Biokova, u bitki nazvanoj Mucules Neretvani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz. U spomen na tu povijesnu bitku, u Hrvatskoj se 18. rujna obilježava kao Dan Hrvatske ratne mornarice. Kako nam je otkrio Tonči Lalić iz TZ Makarska, ukupno će u organizaciji posljednjeg velikog spektakla sezone sudjelovati malo manje od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepa, Komina i Župe Dubrovačke, javlja Makarska Danas.

Turistički brod Viganj će odigrati ulogu mletačkog broda s duždom Petrom Candianom, a najavljuje se poboljšana zvučna kulisa i bogatiji svjetlosni efekti u odnosu na ranija izdanja. Prema najavi, program starta od 19 sati na rivi nastupom Gradske glazbe iz Vukovara, a ekipe Gusara okupljaju se kod hotela Miramare i potom uz pratnju Karlovačkih bubnjara i makarske Gradske glazbe rivom dolaze do velikog mula.


U programu će nastupiti i Krvavička mornarica koja će otplesati dva plesa nakon čega slijedi centralni dio svečanosti, sama bitka, koja će i ove godine završiti hvatanjem te neslavnim krajem mletačkog dužda.

– Mislim da smo ove godine uključili najveći broj sudionika do sada, vjerujem da će riva biti puna i da će gledatelji uistinu imati priliku svjedočiti spektaklu – najavljuje Tonči Lalić.