Zabava

Projekt Generacija NOW: Prvo mjesto za učenike sa Staševice za robota “Kotačko”!

Drugu godinu zaredom naša je Osnovna škola fra Ante Gnječa Staševica sudjelovala u projektu Generacija NOW čiji je cilj pružiti najmodernije oblike edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

Organizaciju projekta vode Hrvatski Telekom (HT) i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tim naše škole činili su učenici 3.r. – Bruno Barbir, Jakov Giljević, Marin Gnječ te Kiara Marević zajedno s Tenom Kozinom, učiteljicom informatike i tehničke kulture.


Ovogodišnja tema natječaja bila je „Digitalna umjetnost“, a uključivala je projekte koji spajaju umjetnost i tehnologije 21. stoljeća, moderne trendove i digitalizaciju.

Naš se tim opredijelio za likovnu umjetnost, ali ne i za klasično slikanje kistovima. Učenici su izradili robota koji svojim kotačima razmazuje temperu po papiru te na taj način stvara mala umjetnička djela. Upravo zbog te karakteristike nazvali su ga „Kotačko“. Prednji kotačić robota zamijenili su različitim kotačićima koje su nacrtali u Tinkercadu (programu za 3D modeliranje) te isprintali na 3D printeru. Ovisno o reljefnom uzorku na kotačiću, robot na papiru ostavlja različite tragove. Robotom se može upravljati putem joysticka ili se može uključiti automatska vožnja gdje se robot samostalno kreće u zadanom smjeru sve dok ultrazvučnim senzorom ne prepozna prepreku. Tada se zakreće udesno i nastavlja s vožnjom. Automatski način rada se uključuje/isključuje putem tableta.

Video prezentaciju projekta pogledajte ovdje:

Detaljnije o projektu: https://izradi.croatianmakers.hr/projekti/robotski-slikar-kotacko/

Ove školske godine ukupno je zaprimljeno 167 radova, raspodijeljeno u 3 kategorije (1.-4.r. OŠ, 5.-8.r. OŠ te 1.-4.r. SŠ).

Naši su se učenici natjecali u kategoriji 1.-4.r. OŠ gdje je zaprimljeno 29 kreativnih projekata. U prvom krugu glasanja projekt našeg tima ušao je u 1/3 radova koji su osvojili najviše glasova. U drugom je krugu Povjerenstvo s članovima HT-a, IRIM-a i drugih istaknutih suradnika odabralo po 3 najbolja projekta iz svake od triju kategorija. „Kotačko“ je odabran kao jedan od najboljih radova te je naš tim pozvan u finale na tzv. Završnu izložbu koja je održana 14.lipnja 2022. u prostorijama Hrvatskog Telekoma u Zagrebu.

Putovanje u Zagreb omogućio je Grad Ploče te tako pomogao u osvajanju fantastičnog 1.mjesta u kategoriji 1.-4.r. OŠ. Učenici su tako osvojili vrijedne nagrade te dobili ogromnu motivaciju za daljnji rad.

Škola se i narednih godina planira aktivno uključivati u STEM projekte te tako i učenicima razredne i predmetne nastave omogućiti rad s najnovijim tehnologijama.

Kako je izgledala sama Završna izložba pogledajte ovdje:

https://croatianmakers.hr/hr/project/najbolji-radovi-projekta-generacija-now-u-sk-god-2021-22/

Više slika pogledajte u foto-galeriji.

Možda ti se sviđa

Zabava

„Planinari“ najbolji na neretvanskom pub kvizu „Delta“

  • 27. kolovoza 2018.
U dvadesetom izdanju neretvanskog pub kviza „Delta“ pobjedu je odnijela ekipa Planinari (Zoran Azinović, Nora Blažević, Ivan Žderić, Davor Maršić
Zabava

CITY GAMES – Vir 31.08.2018 – Krk prvak Hrvatske, Plina Istočna druga!

  • 1. rujna 2018.
Višemjesečna potraga za novim hrvatskim prvacima City Games natjecanja završila je sinoć u Viru. U organizaciji Općine Vir, Vir turizma