Zabava

Pjesma “Plovit se mora” klape Sv. Juraj HRM-a postat će himna hrvatskih pomoraca

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je inicijativu da se pjesma „Plovit se mora“ klape „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice proglasi himnom hrvatskih pomoraca što su jednoglasno podržale brojne tvrtke i ustanove hrvatskog pomorstva, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva obrane.

Pjesma „Plovit se mora“ sažela je dubinu ljubavi prema moru i plovidbi te dotaknula srca svih onih koji se bave pomorstvom. Glazbu i tekst potpisuje Tonći Ćićerić, dirigent orkestra HRM-a, aranžman Nenad Šiškov. Cijelu ovu pomorsku glazbenu priču zaokružio je i spot za čiju je režiju zaslužan Hrvoje Svalina. Snimke dronom djelo su Jerka Kalajžića, dok je snimatelj bio Zvonimir Ramić.


Poruku pjesme prepoznao je i Pomorski fakultet u Rijeci te pokrenuo inicijativu da se proglasi himnom hrvatskih pomoraca. Složile su se oko toga te dale svoju podršku brojne institucije, tvrtke i ustanove hrvatskog pomorstva, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva obrane.

Pjesma će se promovirati tijekom dvodnevnih događanja Pomorskog fakulteta u Rijeci, 24. i 25. svibnja ove godine, u velikoj dvorani Centra Gervais u Opatiji. Koncert Klape sv. Juraj i Orkestra HRM-a osim svečanog karaktera i promocije himne, imat će i humanitarnu notu s ciljem pomoći Klinici za dječju kirurgiju, KBC Rijeka (dječja bolnica Kantrida).

Zapovjednik klape Marko Bralić ovom je prilikom poručio:

Iznimno smo počašćeni inicijativom Pomorskog fakulteta u Rijeci kao i jednoglasnom podrškom svih hrvatskih pomoraca i njihovih strukovnih organizacija da našu pjesmu Plovit se mora  proglase svojom himnom.

Ovo je pjesma koju smo posvetili  svim hrvatskim pomorcima, kako onima koji plove hrvatskim Jadranom, tako i onima koji plove po svim morima svijeta. Na prvo emitiranje pjesme u Pomorskim večerima pristigle se brojne i iznimno emotivne reakcije, kako naših pomoraca iz svih krajeva svijeta, tako i njihovih obitelji koje su se prepoznale u pjesmi što nas je posebno oduševilo.
Još jednom hvala svima i mirno Vam more dragi ljudi ma gdje bili!
Istoimeni album klape Sveti Juraj HRM-a “Plovit se mora” osvojio je ove godine renomiranu glazbenu nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma pop-folklorne glazbe. Osim pjesme „Plovit se mora“, na albumu se mogu čuti i brojne druge uspješnice kao što su pobjednička pjesma splitskog festivala „Kuća naše pisme“ u originalnoj, klapskoj unplugged verziji, „Težačka duša“ s Vinkom Cocom, njegova posljednje snimljena pjesma s mornaričkom klapom, te brojne druge koje osvajaju na prvo slušanje, prenosi Dalmacija danas.

Možda ti se sviđa

Zabava

„Planinari“ najbolji na neretvanskom pub kvizu „Delta“

  • 27. kolovoza 2018.
U dvadesetom izdanju neretvanskog pub kviza „Delta“ pobjedu je odnijela ekipa Planinari (Zoran Azinović, Nora Blažević, Ivan Žderić, Davor Maršić
Zabava

CITY GAMES – Vir 31.08.2018 – Krk prvak Hrvatske, Plina Istočna druga!

  • 1. rujna 2018.
Višemjesečna potraga za novim hrvatskim prvacima City Games natjecanja završila je sinoć u Viru. U organizaciji Općine Vir, Vir turizma