Zabava

NOĆ KNJIGE 2023. u Knjižnici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića

Danas se u prostoru knjižnice pločanske srednje škole održala tradicionalna Noć knjige, manifestacija koja se već dvanaestu godinu zaredom održava u Republici Hrvatskoj.

Cilj je projekta kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. U projekt su uključene sve zainteresirane knjižnice, odgojno-obrazovne ustanove i različite profitne i neprofitne organizacije.

Ovogodišnja Noć knjige propitkuje fenomen umjetne inteligencije koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, ali i nameće pitanja autorskih prava. Sva ta pitanja i dvojbe objedinjena su temom Sanjaju li roboti električne knjige?


U skladu s temom, u knjižnici se održala zanimljiva radionica koja je povezala umjetnu inteligenciju i književno stvaralaštvo. Učenici 2. razreda tehničara za računalstvo sudjelovali su kreativnoj radionici stvaranja poezije uz pomoć ChatGPT-a. Spomenuti program veliki je jezični model temeljen na umjetnoj inteligenciji koji posjeduje znanje Interneta od njegova nastanka do kraja 2021. godine.

Profesorica informatike i matematike Marija Selak Bilušić uputila je učenike u korištenje računalnog programa te ih upoznala s načinom na koji program funkcionira, ali i nekim etičkim pitanjima vezanim za njegovo korištenje. Knjižničar i profesor hrvatskog jezika Zoran Sršen, s učenicima je ponovio osnovna obilježja lirske pjesme, a potom im je predložio smjernice za pisanje iste (motive, teme, lirske vrste…).

Učenici su nakon toga, uz pomoć mobilnih uređaja, programu zadali smjernice za svoje lirske pjesme. Rezultat toga je virtualna poezija koju je program osmislio na temelju tema, motiva i oblika pjesama koje su učenici izabrali i zadali. Poezija se kretala od ljubavne, preko misaone do šaljive. Dobivene pjesme učenici su izražajno čitali i komentirali, a jednu od zanimljivijih donosimo u galeriji ispod, kao i atmosferu s radionice.

 

 

Možda ti se sviđa

Zabava

„Planinari“ najbolji na neretvanskom pub kvizu „Delta“

  • 27. kolovoza 2018.
U dvadesetom izdanju neretvanskog pub kviza „Delta“ pobjedu je odnijela ekipa Planinari (Zoran Azinović, Nora Blažević, Ivan Žderić, Davor Maršić
Zabava

CITY GAMES – Vir 31.08.2018 – Krk prvak Hrvatske, Plina Istočna druga!

  • 1. rujna 2018.
Višemjesečna potraga za novim hrvatskim prvacima City Games natjecanja završila je sinoć u Viru. U organizaciji Općine Vir, Vir turizma