Zabava

Mjesec hrvatske knjige: Upoznajte micro:Maqueen robot u Narodnoj knjižnici

Za programere početnike!

Što je uopće micro:Maqueen robot? Kako radi, od čega se sastoji, što sve može? Ako vas zanimaju odgovori na ova pitanja prijavite se za radionicu, koja će se održati u subotu, 24. 10. s početkom u 10 sati. Radionica je namijenjena osnovnoškolcima, a predznanje (iako pomaže) nije potrebno. Voditeljica: Tena Zmijarević.

Za radionicu se potrebno prijaviti na info-pultu knjižnice, br. telefona 020 676 393, e-mail adresu narodna-knjiznica-[email protected] ili porukom na Facebook stranici knjižnice.

Narodna knjižnica Ploče uključila se u projekt STEM revolucija Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) 2017. godine, te se otada u knjižnici održavaju radionice s micro:bitovima. Uz micro:bitove dobili smo i BOSON set dodataka za micro:bit, micro:bitove za posudbu i rad kod kuće (Posudi i isprobaj!), a sada i micro:Maqueen robote (u sklopu projekta Digitalni građanin), te priručnike “Osnove digitalnog stvaralaštva” i “Priručnik za građansku znanost”. Priručnici su odlično koncipirani pa uvelike olakšavaju učenje i savladavanje micro:bit tehnologija.


Svakako istražite edukacijski portal Izradi! na kojem možete pronaći informacije, edukacijske materijale, primjere projekata i slično, te se možete registrirati i pohađati online tečajeve, te tako lakše pratiti svoj napredak.

UVODNO O MICRO:MAQUEEN ROBOTU

micro:Maqueen edukacijski je robot koji omogućava jednostavan i zabavan ulazak u svijet robotike. Upravljan je micro:bitom te tako ima sve njegove funkcionalnosti, poput ispisa na zaslonu, bežične komunikacije, mjerenja temperature, svjetla, nagiba i ostalih. Sadrži i dodatne senzore kojima prati stanje okoline u kojoj se nalazi. Posebno je dizajniran kako bi korisnici što jasnije razumjeli programirati i naučili logično razmišljati kroz zabavu i igru. Nastao je u suradnji DF Robot-a i BBC-a. Set sadrži 7 dijelova koji se moraju složiti prema uputama dobivenim u kutiji kako bi robot bio spreman za korištenje. Za programiranje i rad robota potreban je i micro:bit koji se postavlja u poseban dio na samom robotu.