Zabava

Love maestral na krilima zmaja: Reporteri ‘Slobodne‘ na ušću Neretve s kitesurferima u isčekivanju vjetra

Nepregledne pješčane plaže ušća Neretve idealne su za kitesurfere, koji nošeni snagom vjetra brazdaju nebeskim i morskim prostranstvima. I ono što obični kupači baš i ne vole – maestral – kiteri željno iščekuju pa čim se primakne podne, zauzimaju svoje pozicije te koristeći snagu vjetra nesputano jedre.


Ova je godina ipak specifična zbog pandemije COVID-a 19. Mnogi ljubitelji kitesurfinga otkazali su ili odgodili svoj dolazak. Neki najavljuju da će doći u posezoni, krajem rujna i početkom listopada. Međutim, unatoč tome, na pješčanim plažama ušća Neretve traži se mjesto više za surfing.

– Ne bojim se koronavirusa, ovdje sam već petu godinu i predivno je. Neki moji prijatelji nisu došli ovog ljeta zbog pandemije, ali sigurna sam da su pogriješili – kaže nam Urša iz Ljubljane, zaljubljenica u ekstremne sportove i ušće Neretve, koje je posljednjih godina postalo oaza kiterima željnima dobre zabave i avanture. A ima ih iz čitave Europe – Slovenci, Mađari, Česi, Nijemci, Poljaci, Talijani, Austrijanci…

Kiteboarding ‘Komin-Neretva’

– Stigli smo automobilom i prvi smo put ovdje. Maestral puše i to nas raduje. Nismo mogli ići u Grčku jer je prekomplicirano zbog pandemije, zato smo se odlučili za ušće Neretve i nismo pogriješili – kazuje nam Aldo iz Rima, kojemu kao i ostalim s kojima smo razgovarali ne nedostaje pustolovnog duha i želje za adrenalinskom zabavom.

A da pustolovna avantura započne dovoljan je moćni kite, u rukama surfera, kojim će neustrašivo zabrazdati uzburkanim pličinama neretvanskog ušća koje je s obzirom na povoljan vjetar idealno mjesto za adrenalinske sportove.

image
Denis Jerković/HANZA MEDIA

Dok iščekuju maestral, surferi pripremaju svoju opremu, napuhuju zmajeve, raspliću užad, navlače odijela, donose jedra, slažu daske na kojima će u povoljnom trenutku zajahati vjetar.

Čim je zapuhao maestral, raznobojni su zmajevi u rukama kitesurfera zabrazdali morem i zrakom iznad ušća. Kitesurferi stoje na kiteboardu i koriste snagu zmaja visoko u zraku, koji ih vuče po površini vode, što im omogućava izvođenje različitih akrobacija.

– Na ušću Neretve stalno puše, i to je dobro – kaže nam Maria iz Berlina, koju je u Neretvu doveo adrenalin. Ušće Neretve joj je priraslo srcu i ništa je nije moglo zaustaviti da ne dođe ovog ljeta – otkriva nam.
A mnogo je zainteresiranih koji se žele baviti kitesurfingom. Od početnika pa do iskusnih kitera koji rade okrete, skokove i druge vratolomije koje pruža jedrenje na dasci, a sve to u organizaciji kluba Kiteboarding “Komin-Neretva”, pod budnim okom učitelja kitesurfinga Lovre Šumana.

Ne manjka posjetitelja

– Sezona je iznimno dobra. Posjetitelja je čak više negoli prošle godine unatoč korona-krizi. Izostali su samo gosti iz skandinavskih zemlja koji su aviodestinacija, dok su surferi iz našeg okruženja automobilima došli na ušće – govori nam Lovre.

A kitsurferi su sigurni da im korona ne može ništa. Nepregledne plaže ušća pružaju mogućnost široke distance među surferima.

– Korona ne utječe na kitesurfing, koji je na otvorenom i širokom prostoru, pa se kiteri ne boje jer je među njima prevelika distanca – govori nam Lovre, koji je zadovoljan ovogodišnjom sezonom, jednako kao i njegovi kolege u Vignju na Pelješcu. Europski surferi koji su mislili ići u Egipat ili Grčku odustali su zbog pandemije i njihov logičan izbor bile su hrvatske destinacije, Viganj, ušće Neretve i Bol.

Kiteri su vrlo zahvalni gosti i ekološki su osviješteni – kaže Lovre. Surferi koji dolaze na neretvansko ušće uglavnom su već iskusni kiteri, a za one koji to tek namjeravaju postati organizira se škola kitanja, trodnevni tečaj koji ih osposobi da mogu samostalno voziti. Neretva je postala europski brend i kiterska destinacija. Gosti koji su tu bili vraćaju se opet.

image
Denis Jerković/HANZA MEDIA

– Ušće Neretve idealno je za kite sport jer ima 90 posto vjetrovitih dana u sezoni. To nam je velika prednost jer gotovo svaki dan puše maestral – pojašnjava Lovre, koji osim što uči početnike kitanju radi i kao spasilac na moru, ali, na svu sreću, kaže nam, nema puno intervencija.

Početnici i profesionalci

Na ušću kitaju svi, početnici, ali i profesionalci, koji ne propuštaju europske i svjetske regate. Svima njima vjetar daje snagu za pokrete na valovima.

Zbog velikog zanimanja surfera, turistička sezona u Neretvi potrajat će do listopada.

Lokalne turističke zajednice bilježe povećan broj posjetitelja, a zadovoljni su i domaći ugostitelji, iznajmljivači soba i apartmana. Turistički djelatnici kažu da su sezonu na ušću Neretve spasili upravo kitesurferi, koji se svake godine iznova vraćaju u ovaj kraj, zahvaljujući nesputanoj snazi maestrala i adrenalinu surfera koji nošeni vjetrom zmajevima šaraju nebo ponad ušća Neretve.

Oprema i do 2000 eura

Osim što zahtijeva iznimna znanje i vještine, kitesurfing je i poprilično skup sport jer za opremu treba izdvojiti i do dvije tisuće eura. Neki kupuju jeftiniju polovnu opremu s obzirom na često pucanje daske. Cijena kiteova (zmajeva) najveća je stavka u opremi kitesurfera. Primjerice, kite od 14 metara kvadratnih košta i do 900 eura, ovisno o proizvođaču, dok je cijena daske (dimenzija 184×46) od 200 do 600 eura.

Kiteovi po mjeri vjetra

Osnovna oprema za kitesurfing je zmaj, daska i konopi. Iskusni kiteri imaju duplu opremu kako bi mogli surfati na različitim brzinama vjetra. Veći kite je za manje brzine vjetra, dok je manji kite za jače vjetrove. Zanimljivo je i to da je kitesurfing grupni sport jer rijetko surferi dolaze sami s obzirom na to da prijevoz opreme zahtijeva prikolice ili kombije.

Denis Jerković/HANZA MEDIA
Piše Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Zabava

„Planinari“ najbolji na neretvanskom pub kvizu „Delta“

  • 27. kolovoza 2018.
U dvadesetom izdanju neretvanskog pub kviza „Delta“ pobjedu je odnijela ekipa Planinari (Zoran Azinović, Nora Blažević, Ivan Žderić, Davor Maršić
Zabava

CITY GAMES – Vir 31.08.2018 – Krk prvak Hrvatske, Plina Istočna druga!

  • 1. rujna 2018.
Višemjesečna potraga za novim hrvatskim prvacima City Games natjecanja završila je sinoć u Viru. U organizaciji Općine Vir, Vir turizma