Zabava

Ljeto je za ‘teoriju’, zimi se najbolje uči jedriti! Evo razloga zašto Pločani vole vjetar

Jedrenje je jedna od najstarijih vještina koja je čovjeku omogućila otkrivanje novih horizonata – donosi Dubrovacki.hr. Danas je jedrenje olimpijski sport, a može biti hobi, posao ili stil života. Za djevojčice i dječake koji sjedaju za kormilo jedrilice i koji stječu prva jedriličarska iskustva, ovaj sport omogućuje stjecanje novih znanja, boravkom na brodu i upoznavanjem novih ambijenata, vještina, jer uče kako savladati prirodu, a ujedno se izgrađuju kao samosvjesne osobe, jer je za razvoj psihe mladih jako dobro samostalno vladanje resursom kojim upravljaju.

Treninzi i opuštanje

Znaju to dobro i u Pločama, a osobito je to poznato “starom” morskom vuku Teu Marinoviću, profesoru Tjelesnog odgoja, koji je diplomirao jedrenje i bio vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Nakon pregolemog, dvadesetogodišnjeg, iskustva stjecanog jedrenjem na dasci, jer mu je jedrenje “ljubav i strast”, prije pet godina Teo je osnovao Jedriličarski klub Ploče Sailing i u okviru njega Školu jedrenja Ploce Sailing – Luka Ploce d.d. Bio je to pun pogodak. Danas imaju pet jedrilica, u vlasništvu Pločanske plovidbe, i tijekom ljetnih mjeseci više od sto članova! Zbog niza razloga, taj broj tijekom zime kreće se oko 30.


Sve počinje Ljetnom školom jedrenja, gdje se djeca upoznaju s osnovnim pomorskim vještinama s ciljem da zavole more. Vježbaju kako vezati brod, kako veslati, vezivanje čvorova, opremanje jedrilice, tehnička kultura ponašanja na moru, a svaki trening uključuje opuštanje i kupanje. Tijekom zimskih mjeseci uče jedriti.

Teo Marinović ima samo riječi hvale za polaznike pločanske Škole jedrenja, koji su savladali sve potrebne vještine. Govore to i rezultati s natjecanja na kojima su nastupili prošle jeseni. Osvojili su prvo mjesto u grupi II na 27. Regari Hrvatskih mornara u Makarskoj. Za taj uspjeh zaslužno je osmero djece u dobi od 12 do 16 godina: Sara Štrbić, Ivana Batinović, Nika Grgurinović, Rino Ereiz, Nedo Nikolac, Roko Bebić, Niko Bebić i Roko Bantić, te pet trenera: Darko Prizmić, Tonko Matijašević, Mate Karamatić, Alen Putica i Teo Marinović.

Cilj je masovnost

S Mrduje, Škola jedrenja Ploce Sailing – Luka Ploce d.d. se vratila sa peharom za treće mjesto u skupini II. U ukupnom poretku u konkurenciji 192 broda zauzeli su izvrsno 22. mjesto. Posada je činilo osam polaznika škole: Nika Grgurinović, Sara Strbić, Ivana Batinović, Roko Bebić, Niko Bebić, Nedo Nikolac, Rino Ereiz, Roko Bantić te 6 učitelja: Mate Karamatić, Miro Jovica, Jakov Iličić, Tonko Matijašević, Alen Putica i Teo Marinović.

Zasad se u Pločama ne ide prema olimpijskom jedrenju, gdje jedno dijete plovi jednom jedrilicom, nego je cilj masovnost i uključivanje što većeg broja polaznika, a veliki odaziv govori da je to bila ispravna odluka.

Zimi ‘caruje’ Leeloo

Za razliku od četiri jedrilice koje su nešto jednostavnije i u kojima se provodi vrijeme tijekom ljetnih mjeseci, Pločani za natjecanje i za zimske treninge koriste zahtjevniju i konkurentniju, 11,8 metara dugačku jedrilici po imenu Leeloo. Ovaj hvalevrijedan projekt podržava Luka Ploče d.d. mjesečnim subvencijama od 250 kuna za tekuće troškove po svakome djetetu, koje je već dobilo jedriličarsko odijelo.

Tekst i slika: Ante Šunjić/Dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Zabava

„Planinari“ najbolji na neretvanskom pub kvizu „Delta“

  • 27. kolovoza 2018.
U dvadesetom izdanju neretvanskog pub kviza „Delta“ pobjedu je odnijela ekipa Planinari (Zoran Azinović, Nora Blažević, Ivan Žderić, Davor Maršić
Zabava

CITY GAMES – Vir 31.08.2018 – Krk prvak Hrvatske, Plina Istočna druga!

  • 1. rujna 2018.
Višemjesečna potraga za novim hrvatskim prvacima City Games natjecanja završila je sinoć u Viru. U organizaciji Općine Vir, Vir turizma