Zabava

Je li virtualna realnost budućnost gledanja filmova?

Gledanje filmova uz pomoć VR naočala odavno je dostupno u kinima, a tu opciju polako nude čak i vodeći streaming servisi.

Tehnologija virtualne realnosti sve je važnija u našoj svakodnevici. Danas se naveliko koristi pri edukaciji i obuci, pogotovo u onim djelatnostima u kojima bi vježbanje na terenu predstavljalo prevelik trošak.


VR naočale vrlo su popularne i među igračima video igara, a koriste se i u svrhu meditacije, kako bi se osoba našla u bajkovitom okruženju do kojeg inače nema mogućnost doći. Postaje zanimljiva čak i pri kupovini online, uz sve svoje prednosti i mane, s ciljem da vam što vjernije dočara prostor koji želite kupiti ili uslugu koju ste spremni platiti.

A već godinama se VR tehnologija koristi u i kinematografiji. Počelo je s filmovima strave, a zatim se proširila na znanstvenu fantastiku pa i holivudske spektakle. Što je lokacija odvijanja radnje atraktivnija, a zaplet uzbudljivi, to je gledateljima draže fizički uroniti u taj svijet, uz pomoć naočala virtualne realnosti.

Danas ne samo što možete dobiti takve naočale u kinu, već čak i filmovi na streaming servisima idu uz opciju uživanja u iskustvu virtualne realnosti. Zato se čini da bi takva tehnologija mogla postati budućnost gledanja filmova i serija, ako već ne ekskluzivno, onda paralelno s uobičajenim gledanjem na ekranu televizora ili na filmskom platnu…

Virtualna realnost dostupna i na Netflixu

Znamo da su streaming servisi postali barem jednako bitni u svijetu filmova kao i kinematografi. U velikoj mjeri preselilo se gledanje filmskih uradaka i serija na ekran kućnog kina, a upravo streaming aplikacije danas postavljaju nove trendove.

Zato je važna vijest da se pojavio VR Netflix, odnosno mogućnost gledanja najpopularnijeg streaming servisa uz korištenje tehnologije virtualne realnosti.

Netflix ne samo što vam omogućuje dublje uranjanje u dostupne filmove i serije uz pomoć VR naočala, već vam daje priliku čak i da se virtualno smjestite u kino dvoranu, koristeći zvučni sustav puno napredniji nego na običnom televizoru.

Naravno, tu je i mogućnost da uz pomoć ove tehnologije imate dojam da ste dio scene vašeg omiljenog filma, uz nivo realnosti ovakvog iskustva koji je zaista impresivan. To posebno dolazi do izražaja u dokumentarcima, gdje se odjednom nađete na nekoj očaravajućoj lokaciji i pratite narativ kao da ste istraživali egzotični otok zajedno s autorom.

Da biste mogli koristiti VR Netflix potrebna vam je samo pretplata na ovaj servis, kao i kompatibilne naočale virtualne realnosti. Mnogi drugi streaming servisi zasigurno će slijediti ovaj primjer i ponuditi vlastitu virtualnu realnost pa bi ova opcija gledanja filmova uskoro mogla postati neizostavna opcija na Internetu.

Prednosti i nedostaci VR gledanja filmova

Najveća prednost virtualne realnosti u kinematografiji je to što zahvaljujući VR naočalama imate osjećaj da se nalazite na samoj lokaciji odvijanja radnje, odmah do glavnih glumaca. Iako s njima ne možete komunicirati, čini vam se kao da ste dio glumačke postave, što može biti jako uzbudljivo, pogotovo ako se radi o nekom od vašim omiljenih filmova.

S druge strane, mnogo će toga ovisiti o tome koliko je dobro film prilagođen virtualnoj realnosti. Ako nije vješto optimiziran, cijelo iskustvo neće biti tako uzbudljivo kao što bi trebalo biti.

Pri gledanju filmova uz pomoć VR tehnologije može se također dogoditi da se ne možete potpuno opustiti i uživjeti u radnju, zbog naočala koje ipak osjećate na svom licu.

Istina je, mnogi filmovi i serije još uvijek nisu dobili svoju VR verziju, što znači da ne možete gledati baš sve uz pomoć naočala virtualne realnosti. Zbog toga možemo reći da je VR tehnologija još uvijek tek vrijedna alternativa klasičnom gledanju filmova, na koju još uvijek ne možete u svakom trenutku sasvim ozbiljno računati.

No, svijet ide u smjeru pružanja ljudima iskustva tijekom kojeg se ne osjećaju kao pasivni promatrači, već aktivno sudjeluju u onome što se događa. Zato možemo očekivati da će VR naočale u budućnosti postati sve važnije u svim sferama naših života, a posebno pri gledanju filmova…

Možda ti se sviđa

Zabava

„Planinari“ najbolji na neretvanskom pub kvizu „Delta“

  • 27. kolovoza 2018.
U dvadesetom izdanju neretvanskog pub kviza „Delta“ pobjedu je odnijela ekipa Planinari (Zoran Azinović, Nora Blažević, Ivan Žderić, Davor Maršić
Zabava

CITY GAMES – Vir 31.08.2018 – Krk prvak Hrvatske, Plina Istočna druga!

  • 1. rujna 2018.
Višemjesečna potraga za novim hrvatskim prvacima City Games natjecanja završila je sinoć u Viru. U organizaciji Općine Vir, Vir turizma