Zabava

IDEMO NA KLIZANJE: Uvod u najzabavniju zimsku aktivnost – 2.dio

Mnogi rekreativni klizači nikad se ne odluče kupiti vlastite klizaljke – zašto i bi, razmišljaju, kad najam nije skup, a klizaljke koje unajme uvijek su dobro naoštrene. Nemaju nikakve brige: dođu, plate, otkližu i ostave.

No, mnogo je onih koji imaju drugačiju računicu: tijekom samo jedne sezone plaćajući najam klizaljki skupi se dovoljno novca za jedne vlastite. Kad se tome doda činjenica da, ako imamo svoje, ne treba stajati u redu za najam, navući klizaljke pa ih vratiti jer nam broj ne odgovara, kao ni mučiti se s potrganim kopčama, neudobnim kalupima ili mirisima koji iz njih dopiru, postaje jasno kako uopće nije loše imati svoje vlastite klizaljke. One koje su udobne, pašu našem stopalu i u njima se osjećamo dobro i sigurno.

No, kako odabrati prave? Trenerica klizanja Marijana Mesić kaže kako je klizaljke najbolje kupovati na kraju sezone, kada su sniženja najveća i za prosječnu cijenu može se uloviti dobar par. Najbolje je, naravno, kupiti najkvalitetnije, no kaže da se prosječne klizaljke mogu kupiti već za 400 do 500 kuna. Bolje su kožne od plastičnih, smatra ona.


– Za amatere su klizaljke u tom cjenovnom rangu sasvim OK jer još uvijek ne zna koliko će ga klizanje ponijeti. Možda će mu biti super, pa će nastaviti, a možda mu dosadi nakon par termina, pa se i ne isplati ulagati u nešto bolje. No, najbolje je ne birati najjeftinije modele, koji se nude na rasprodajama: dogodilo mi se da je jedna od djevojaka koje treniram dala 250 kuna za klizaljke, koje su se raspale već nakon dva sata. Nije imala račun, bacila ga je pa ih nije mogla vratiti, tako da joj je propao novac i morala je kupovati nove – kaže Mesić i dodaje kako misli da je dobra ideja na internetskim oglasnicima potražiti neke rabljene umjetničke klizaljke jer one dosta dugo traju, pa su rabljene obično u dobrom stanju.

Nema opasnosti da će se one na tuđem stopalu toliko oblikovati da će nam biti neudobne, a mogu se dobiti po povoljnijim cijenama od onih u trgovinama.

Kad se ode kupiti nove klizaljke (ili se isprobavaju rabljene koje smo odlučili kupiti), treba paziti na to da su one čvrste kao cipela. Kad stanemo na nju klizaljku, ne smije se savijati u jednu ili drugu stranu, nego stajati ravno. Najbolje je napraviti nekoliko koraka i vidjeti kakav je osjećaj u obući. Ne treba klizaljka biti samo čvrsta u gležnju, kaže Marijana, već je vrlo važno da se ne savija ni gornji dio.

Najbolje je tražiti kožne, ali koža ne smije biti toliko tanka da se savija. Kožne imaju vezice, dok plastičnih ima s tom varijantom, ali su ipak najčešće s kopčama. Broj nije isti: neki modeli imaju jednu, drugi i po tri. Mesić kaže kako je najbolje uzeti model koji ima tri kopče jer pomažu da se bolje regulira položaj stopala.

– Vezice nisu ograničenje, s njima obično nema problema, samo treba paziti da se klizaljka dovoljno jako stisne oko stopala. Mnogima se ne da zatezati, pa odu na let s labavo stegnutom klizaljkom oko stopala, no to nije dobro. I, jako važno, dobro je zavezati, da se ne odveže tijekom vožnje jer se može pasti preko vezice – dodaje Mesić.

Pri samom isprobavanju klizaljki, važno je imati na umu da nam obuća ne smije biti na knap. Bolje je da nam je malo veća, tako da kad navučemo debelu čarapu, nam dobro stoji na nozi. To je ipak obuća za zimski sport i debele čarape ćemo ionako imati na stopalima kad kližemo. Bitno je i odmah je naučiti dovoljno stezati – ne smijemo je stisnuti toliko da nam zaustavi krvotok, ali ne smije ni biti labava. Najbolje ju je stisnuti toliko da možemo ugurati kažiprst između noge i klizaljke.

Što se tiče noža, koji god da se odabere, najbolje mu je biti vjeran, jer prelazak s hokejaškog na umjetnički nož može biti problematičan. Naravno, i obratno je jednako problematično, zbog čega je najbolje uvijek ići na led u istom tipu klizaljke.

– Kod ta dva modela dužina je različita i onda nije lako naviknuti se na to kad se kliže. One namijenjene za umjetničko klizanje imaju duži i stabilniji nož, ali i zupce naprijed, koje služe za izvođenje određenih elemenata. To amateru ne treba, ali duži nož znači veću stabilnost i to je bitno. Jedino treba paziti da se ne padne naprijed preko zubaca, ali u roku od nekoliko sati se savlada osjećaj i to nije problem – kaže Mesić i dodaje kako, koji god model odabrali, treba mu ostati vjeran.

Postoje mekani i tvrdi noževi, koji se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Premda neki u papirima koji dolaze s klizaljkama ne daju nikakve podatke o oštrici, to nam može reći onaj koji je oštri. Vrijeme za oštrenje je u trenutku kad shvatimo da nam nož proklizava po ledu, da se, primjerice, ne može kočiti nego kliziti. No, važno je napomenuti da se ne brusi previše.

– Nož treba biti pravilno nabrušen, to je jako važno. I, shvatila sam to sama tijekom karijere, nije isto stoji li na klizaljki dijete od 20 kilograma ili odrasla osoba od 70. Onome tko brusi klizaljku to bi trebalo reći, kako bi imao na umu koliko jako je treba brusiti – kaže Mesić i dodaje da klizaljke na kojima se kliže dva puta tjedno potrebno naoštriti svaka tri mjeseca, no to je individualno i ovisi o težini, stilu klizanja, kvaliteti noža…

VRSTE KLIZALJKI

Na tržištu se može kupiti nekoliko vrsta klizaljki: one za umjetničko klizanje, hokej i za brzo klizanje. Prve dvije vrste mogu se vidjeti na klizalištima u vrijeme kada ondje boravi građanstvo, dok se treću vrstu klizaljki može vidjeti samo na treninzima ili natjecanjima.

Klizaljke za umjetničko klizanje obično se izrađuju od kože kako bi klizaču omogućile da oko zgloba ima fleksibilnu obuću. Njihov je nož malo duži od stopala klizača, pa se nastavlja i iza peta. Dio oštrice ispred prstiju ima zupce, koji omogućavaju klizaču da izvede određene pokrete, poput skokova i okreta. Nož se, barem kod kvalitetnijih brendova, može kupiti i odvojeno od klizaljki.

Hokejaške klizaljke dizajnirane su da izdrže fizički zahtjevan sport i izgledaju drukčije. Budući da su hokejaši dulje na ledu, dizajnirane su tako da budu udobnije i pružaju više potpore stopalima. Nož je jednake dužine kao i obuća, a naprijed i straga je zaobljen, kako bi se klizaljka mogla bolje micati na ledu.

Što se tiče klizaljki za brzo klizanje, one su potpuno različite od prve dvije vrste i služe isključivo za bavljenje sportom. Ne preporučuju se ni za što drugo, zapravo, i to zbog sigurnosnih razloga. Kreirane su za brzo kretanje, kožne su i fleksibilne. Nož im je jako dugačak i pruža se ispred čizme klizaljke, ali i iza nje.

Čizma klizaljka, za one malo vještije klizače. Najbolje paše uz nove crne tajice. Svakako si nabavite.