Zabava

IDEMO NA KLIZANJE: Uvod u najzabavniju zimsku aktivnost – 1.dio

PRIPREMA JE NAJVAŽNIJA

Prije samog klizanja nisu potrebno posebne pripreme jer se na klizalištima nitko ne kreće previše brzo, pa klizanje nije fizički zahtjevno. Naravno, to ovisi o tome u kakvoj je tko klizačkoj formi, pa je najbolje da se svatko pripremi na način za koji osjeća da bi bio najbolji. Ako netko nije u kondiciji i zapuše se nakon što se popne uz deset stepenica, tada je svakako preporučljivo da se razgiba prije izlaska na led. Ako se tijekom klizanja umori, neka se nakratko zaustavi dok ne povrati dah, ali ne previše, da se tijelo ne bi ohladilo. Nije loše ni rastegnuti se nakon što je završeno klizanje.

Na led treba ući oprezno, jer upravo pri stajanju na led prijeti najveća opasnost od pada, ali i od toga da neki drugi klizač naleti na vas. Ako je netko nesiguran jer, primjerice, nije dugo klizao, najbolje da se prvih nekoliko krugova kreće uz ogradu, pridržavajući se, dok se ne opusti.


Od opreme su svakako potrebne rukavice, a dobro je imati i kapu i šal. Bez obzira na kretanje, vani je hladno i treba se dobro obući. Ako se klizaljke unajmljuju, treba imati dodatni par debelih čarapa. U slučaju da na klizalištu više nemaju našeg broja klizaljki, s debelim čarapama možemo normalno klizati u onima broj većim.

Na samom klizalištu treba se držati osnovnih pravila pristojnosti. Ako padate, ne vucite ljude sa sobom. Nemojte se sudarati s drugima, jer ih možete oboriti, a posebno pazite na djecu. Ako osjećate da vam klizaljka ne stoji dobro na stopalu, pokušajte je bolje stisnuti. Ako ne osjećate da je to to, zamijenite je za neki drugi par. Ako su vam, pak, dali broj veće ili manje, odmah ih zamijenite, jer će vam inače klizanje biti vrlo neudobno.

I za kraj, opustite se. Mnogi kližu ukočeno i zbog toga ih nakon kratkog vremena počnu boljeti koljena. Najbolje se kliže kad se ne misli na to što se radi – zato opušteno i polako. Ako ste najgori na klizalištu, nema veze, i to netko mora biti. Ako padnete, nije strašno, tlo nije jako daleko.