Zabava

H&M Innovation Metaverse Design Story 2022 snimljen na ušću Neretve!

Magično ušće rijeke Neretve mjesto je jedinstvene prirodne ljepote, a zahvaljujući akademskom kiparu i land art umjetniku Nikoli Falleru dobilo je i umjetničku vrijednost s važnom porukom. Jedan od čudesnih pješčanih sprudova postao je tako svojevrsnom galerijom na otvorenom, ali svega na nekoliko sati. Osječki umjetnik Nikola Faller, već nadaleko poznat po svojim zadivljujućim umjetničkim intervencijama u prirodu s ograničenim vijekom trajanja, iskoristio je mokri pijesak ušća kao platno i u njemu, pomoću mreže, iscrtao pet impozantnih crteža dimenzija od oko 100-150 m2 čiji se oblici mogu razabrati tek iz ptičje perspektive.

Pješčani crteži nadahnuti su haljinama iz nove H&M Innovation Metaverse Design Story kolekcije, no ušće Neretve krasili su tek do prve plime. Kada je, par sati kasnije, pješčani sprud prekrilo more te se s prvom osekom iznova povuklo, sve je opet bilo kao prije, kao da ljudske intervencije nikada nije ni bilo. Na taj način ova je umjetnička intervencija poslužila kao divna metafora za ono čemu bismo svi trebali stremiti, da ostavimo prirodu u nasljeđe budućim generacijama onakvu kakvu smo ju zatekli. Unatoč kratkom vijeku pješčanih haljina, kao rezultat ostale su predivne fotografije snimljene iz zraka i bajkoviti video kampanje, s glumicom Petrom Kurtelom u ulozi modela, kao podsjetnik da se u digitalnom svijetu možemo diviti nečemu što u onom fizičkom (više) ne postoji.


Osma po redu, H&M Innovation Metaverse Design Story kolekcija dio je H&M Innovation Stories serije tematskih kolekcija posvećenih promoviranju održivih materijala, tehnologija i procesa proizvodnje. No, kolekcija je istovremeno inspirirana i taktilnošću i ljepotom fizičkog svijeta, od prizora iz svemira pa sve mikroskopskih čestica.

Mate Rončević, koji obožava svoj rodni kraj kratko je izjavio: Koliko volim i koliko sam ponosan na kraj odakle sam svi znaju, kao i koliko volim svoj posao. Godinama sam nešto htio učiniti na mom ušću, al nešto veliko, nešto što objedinjuje moje dvije ljubavi: umjetnost i modu, nešto sto predstavlja moju viziju i moju kreativnost. Ova priča najbolje opisuje kako razmisljam, promišljam, radim i uživam. Ova priča sam ja, ovaj video sam ja Za mojih 15 godina rada u PRiredbi, ovo je od mene za mene, za moj rodni kraj.

Mate hvala i čestitamo!

Možda ti se sviđa

Zabava

„Planinari“ najbolji na neretvanskom pub kvizu „Delta“

  • 27. kolovoza 2018.
U dvadesetom izdanju neretvanskog pub kviza „Delta“ pobjedu je odnijela ekipa Planinari (Zoran Azinović, Nora Blažević, Ivan Žderić, Davor Maršić
Zabava

CITY GAMES – Vir 31.08.2018 – Krk prvak Hrvatske, Plina Istočna druga!

  • 1. rujna 2018.
Višemjesečna potraga za novim hrvatskim prvacima City Games natjecanja završila je sinoć u Viru. U organizaciji Općine Vir, Vir turizma