Politika

Neretvanske mandarine za dječje kašice?

Nakon što je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nedavno podržala projekt “Bepo”, koji među ostalim predviđa gospodarski oporavak čitave doline Neretve, na području od Metkovića do Ploča uskoro bi se moglo otvoriti i do tri tisuće novih radnih mjesta.


Okosnica ovoga za mnoge preambicioznog projekta jest neretvanska poljoprivreda i prednosti koje ona pruža te geografski smještaj na križanju prometnih pravaca, koje ovo područje čini još zanimljivijim za strane ulagače. Prvi koraci “Bepa” odrađeni su za prošlogodišnjeg maratona lađa, kada je domaćim i stranim ulagačima te predstavnicima lokalne uprave prezentiran projekt.

Nastavak poslovne politike
Kakao doznajemo, već se javljaju potencijalni investitori, koji će uložiti svoj novac, a među njima najjače je u Neretvi zazvučala njemačka tvrtka dječje hrane Hipp.

Riječ je o navodno iskazanoj namjeri ovog poznatog proizvođača dječje hrane da razvije ekološku poljoprivredu voća i povrća, što će dugoročno osigurati sirovinsku bazu za proizvodnju dječjih kašica, sokova i ostale hrane iz asortimana Hippa. 

Iako zvuči kao znanstvenofantastična ideja nekoliko svjetlosnih godina daleko od realizacije, upućeniji u projekt ističu da su poslovni ljudi Hippa u više navrata neslužbeno boravili u Neretvi, te da su ostali zadivljenim mogućnostima, koje ovaj kraj pruža za ekoproizvodnju zdrave hrane.

Naime, tvrtka Hipp, u vlasništvu njemačkog poduzetnika Clausa Hippa sa stoljetnom tradicijom proizvodnje hrane, u Hrvatsku je stigla prije trinaest godina nakon što je preuzela tvrtku Vivera nedaleko od Gline. Širenje u dolinu Neretve logičan je nastavak poslovne politike ovog lidera među proizvođačima dječje hrane, a kako doznajemo gradili bi se pogoni za preradu voća, povrća proizvedenog na neretvanskim poljima te školjkaša, kamenica i mušula iz susjednog Malostonskog zaljeva.

Razumljivo, središnje mjesto pripadalo bi neretvanskoj mandarina, koja je postala zaštitni znak, brend ovoga područja. Naime, do sada se pokazalo da je otvaranje preradbenih kapaciteta za mandarinu nužno za daljnji nastavak intenzivne proizvodnje ovoga voća. Enormne količine mandarina prošle jeseni doslovno su istrulile na neretvanskim poljima jer ih se nije imalo gdje preraditi, pa neretvanski poljoprivrednici puno očekuju od ovoga poslovnog projekta. 

Naime, otkako je Hipp grupa preuzela Viveru, ova tvrtka je doslovno procvjetala. Investirano je preko 10 milijuna eura, isključivo za povećanje proizvodnih kapaciteta i poboljšanje uvjeta proizvodnje. U pogonima u Glini proizvode se 53 proizvoda, za zapadna i istočna tržišta na koja se otprema oko pet tisuća tona dječje hrane, za što treba itekako kvalitetna sirovinska baza, koju svakako može ponuditi dolina Neretve.

Međutim, iz tvrtke Vivera su opovrgnuli informacije da sudjeluju u ovom poslovnom projektu te su nas za daljnje informacije uputili na središnjicu Hipp grupe u Njemačkoj.

Oduševljenji poljoprivrednici
Neretvanski poljoprivrednici s kojima smo porazgovarali oduševljeni su idejom “Bepo” projekta, posebno ako bi Hipp otvori proizvodne pogone u dolini Neretve, što je nužno za intenzivnu proizvodnju voća i povrća. Međutim, ističu da je sve to na dugom štapu jer je i do sada bilo pompoznih najava masovnih zapošljavanja u ekološkoj poljoprivredi, što je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

– To je teško ostvariv projekt. Ideja o preradi voća i povrća kao što je nekada imao Pik Neretva jer se radi o velikim količinama netržišne robe, koja se jedino može prerađivati. 

Dolini Neretve treba jako ime koje će pokrenuti poljoprivredu. Ovako se više ne može. Intenzivna proizvodnja voća i povrća nije održiva bez prerađivačkih kapaciteta – naglasio je predsjednik Udruge za zaštitu obiteljskog gospodarstva iz Opuzena Jure Stanić, koji pozdravlja svaku novu poslovnu ideju koja bi neretvansku poljoprivredu izvukla iz letargije.

Sudionica prezentacije u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Ana Musa, predsjednica Ekološke udruge “Lijepa naša”, pojašnjava da je projekt “Bepo” u osnovi realan i provediv.

– Nisu to bajke. Sve se radi na bazi održivog razvoja, što je bitno za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, a u samom nazivu projekta slovo E označava ekologiju – kazala je Musa, naglašavajući da je budućnost doline Neretve u pogonima ekološki prihvatljive poljoprivrede – ali to nikako ne može ići skupa s najavljenom gradnjom termoelektrane u Pločama. To znači da se moramo opredijeliti, jesmo li za ekološku poljoprivredu ili ugljen – zaključila je Ana Musa.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni