Pokusi iz fizike

Pokusi iz fizike: Četverodijelni motor

Povodom odlaska prof. Martina Lukanovića u zasluženu mirovinu, a sa željom da se za buduće generacije sačuva dio radova koji su u proteklih 15-ak godina objavljivani, s ponosom predstavljamo četvrti praktični pokus.

Nadamo se da ćemo radovima, koje ćemo objavljivati, uspjeti sadašnjim i budućim učenicima i studentima probuditi interes za fiziku – temeljnu prirodnu znanost koja se bavi materijom, gibanjem, energijom i međudjelovanjem!

 


Pokus br. 4: ČETVERODIJELNI MOTOR

Bakrenu žicu potrebno je presaviti u suprotnim smjerovima tako da se dobije slovo T. Okomite žice treba saviti pod kutom od 90˚. Gdje će se točno saviti žice, ovisi o visini baterije s magnetom. Na negativni pol baterije postavi se valjkasti magnet. Poslužit ćemo se jednostavnim trikom, tako što ćemo na pozitivni pol baterije postaviti maticu (M5) koja će poslužiti za centriranje rotora. Na kraju je potrebno samo namjestiti rotor na bateriju i on će se zavrtjeti. Magnet ima svoje magetsko polje, a vodič kroz koji teče struja ima svoje elektromagnetsko polje. Međudjelovanjem tih magnetskih polja dolazi do zakretnog momenta te vrtnje rotora.

Pribor: Baterija (AAA), bakrena žica, valjkasti magnet

Pokus pripremio: Marko Miletić
Mentor: prof. Martin Lukanović