Pokusi iz fizike

“Fizika ekspres” u našoj školi

Godine 2005. maturantica Žana Soče, danas inženjerka grafičkog dizajna, napisala je članak o zanimljivom projektu, održanom u našoj Školi pod nazivom „Fizika ekspres“. To je inače projekt Studentske sekcije Hrvatskog fizikalnog društva, čiji je cilj popularizacija fizike i prirodnih znanosti uopće među mladima u cijeloj Hrvatskoj. Sudionici ovog projekta studenti su fizike koji svoj interes žele podijeliti s mlađima od sebe, srednjoškolcima i osnovnoškolcima, iz cijele države. Projekt je započeo kao jedna od akcija kojom je Hrvatsko fizikalno društvo obilježilo Svjetsku godinu fizike (2005.), a kasnije se nastavio kao samostalan projekt.

Žana je tada napisala kako učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama postižu zapažene rezultate na gradskim, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Istaknula je kako, zahvaljujući predmetnim nastavnicima, profesorima Martinu Lukanoviću i Ratomiru Vujoviću, prostorni uvjeti za izvođenje nastave u Školi su izvrsni, jer se, uz specijaliziranu učionicu, u Školi nalazi kabinet u kojem je smještena bogata zbirka metodičkih nastavnih sredstava. U nastavi se redovito izvode vježbe iz fizike. Kvalitetnim radom te odgovarajućim pedagoškim postupcima nastavnici motiviraju učenike da u velikom broju sudjeluju na natjecanjima iz ovog predmeta.

Povodom obilježavanja Svjetske godine fizike, daleke 2005. godine, skupina učenika pod vodstvom prof. Martina Lukanovića, sudjelovala je na natječaju u organizaciji Hrvatskoga fizikalnoga društva na kojem su nagrađeni za video prezentaciju pokusa. Spomenuti rad objavljen je na Internetu te se može koristiti i danas u redovnoj nastavi. U našoj je školi, na poziv profesora Lukanovića, „Fizika ekspres“ gostovala tri puta. Te godine održano je predavanje u kojem su sudjelovali apsolventi i profesorica fizike na PMF-u iz Zagreba. Cilj je bio, osim obilježavanja 2005. godine kao godine fizike, i skretanje pažnje svjetskoj javnosti na važnost fizike i prirodoslovlja za svakodnevni život i budućnost.


Iz perspektive tadašnje maturantice, Žana je napisala: „Nakon kratkog pregleda Einsteinove karijere, profesorica Ana Sušac je održala predavanje „Mozak na djelu“ i upoznala nas je sa strukturom, funkcijom i aktivacijom određenih dijelova mozga. Odaziv učenika bio je više nego pohvalan. Atmosfera u kabinetu fizike je postajala sve vruća, no ne zadugo, jer se uskoro počeo puštati tekući dušik temperature čak -194 stupnja Celzijusa. Slijedili su pokusi s mikrovalnom pećnicom, sijalicama, munjama, ledenim bananama, vinom, magnetićima… Bilo je tu svačega, a neki su čak morali žrtvovati vlastiti, dragocjeni, i sentimentalno vrijedan školski pribor. Svi vi, koji ste protiv nošenja oružja u školama, nemojte se zgroziti – puška u rukama mladog prvaša i pucnjava, samo je dio pokusa! Osim zanimljivih pokusa koje su nam prezentirali studenti, i naša škola se ponosi mladim fizičarima – budućim inženjerima, kako je rekla naša ravnateljica u uvodnoj riječi. To su učenici prvog razreda elektrotehnike i najstariji gimnazijalci koji su pod budnim okom legendarnih profesora Lukanovića i Vujovića, uspješno odradili niz pokusa.“

Kao članovi Hrvatskoga fizikalnoga društva, kroz ovu akciju, tadašnji gosti naše škole posjetili su razne dijelove Hrvatske, a Ploče kao zadnju destinaciju te godine, izabrali su ponajprije zbog angažmana naših učenika na natjecanjima i u raznim fizikalnim aktivnostima. Projekt je financirala Europska unija i bio je prihvaćen u svim školama jer je unosio nešto novo u standardnu nastavu, popularizirao je fiziku i motivirao na daljnje studiranje sličnih znanosti. Danas, s vremenskim odmakom i nostalgijom, čuvamo lijepe uspomene, ali i fotografije zabilježene foto objektivom.

Priredio: Zoran Sršen