Grad i okolica

Pada broj štrajkaša? U osnovnim školama ne radi 67 posto, a u srednjim 63 posto nastavnika.

Generalni štrajk jučer je krenuo u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj i deseci tisuća učenika ni danas nisu u školama.

I dok sindikati barataju s podatkom da je u štrajku preko 90 posto zaposlenih, podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja su bitno drukčiji i po njima je evidento da pada broj štrajkaša, prensoi Slobodna Dalmacija.

Prema brojkama iz Ministarstva jučer je u osnovnim školama ukupno štrajkalo 66.47 posto odnosno 25.419 nastavnika, a u srednjim školama 63.34 posto, 12.649 profesora.


Najviše profesora u srednjim školama, 76.76 posto, štrajkalo je Međimurskoj županiji, a kada promatramo osnovne škole najviše ih je štrajkalo u Brodsko posavskoj županiji (73.94 posto).

U SD županiji 68.35 posto profesora iz osnovnih i srednjih škola bilo je u štrajku, odnosno od ukupno 1.583 zaposlenika, 1.082 ih nije radilo.

Najmanji odaziv je bio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je u osnovnim školama štrajkalo 52.55 posto učitelja, a u srednjim školama 48.25 posto.

Od ukupnog broja zaposlenih u osnovnim školama (38243 ljudi), njih 6 675 je jučer radilo, 3 199 je bilo na bolovanju, a 2950 na radnom mjestu u drugoj školim, a u štrajku je bilo 25419 učitelja.

U srednjim školama ima 19969 zaposlenih, od toga ih je 4443 radilo, a 1496 ih je bilo na bolovanju, 1381 na radnom mjestu u drugoj školi, a štrajkalo je ukupno 12 649 nastavnika i ostalih zaposlenika.

Inače, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sastala se jutros s predstavnicima sindikata i razgovarala o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine

-Vlada ne želi riješiti probleme. Nema pregovora, nema razgovora, nema nikakvih naznaka da bi štrajk mogao prestati. Na sastanak čak nije došla ni pravobraniteljica za djecu, toliko o njezinoj želji da s nama razgovara o problemu- rekao je Mihalinec nakon sastanka, kako prenosi Jutarnji.

Poručuje da je odgovornost za sustav na Ministarstvu, a da su oni danas poručili da su svjesni tog problema. Što se naknade nastave tiče, Mihalinec kaže da su s predstavnicima Ministarstva razmijenili moguća rješenja.

“Iznijeli smo kako vidimo taj problem, a mi nismo njegov uzrok”, zaključio je Mihalinec.

Nakon sastanka je s novinarima razgovarala i ministrica Blaženka Divjak.

Divjak je izvijestila novinare da je održala konzultativni sastanak sa predstavnicima svih triju sindikata, no da se nije pojavila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, iako joj je upućen poziv.

– Nakon njezinog zabrinutog pisma nije željela sudjelovati. Na sastanku smo pričali o organizaciji ove školske godine i kako osigurati pravo djece na obrazovanje i donijeti odluke koje su na dobrobit djece, poručila je.

Objasnila je, piše Jutarnji, kako je ova situacija prioritet te kako je otkazala sve obveze kako bi mogla sudjelovati u rješavanju ove zadaće, pa čak i put u Berlin.

– Na sastanku smo se složili da su najugroženiji maturanti i osmaši. Predložila sam sindikatima da se nastava za maturante i osmaše održava, da se ne gubi vrijeme kako se ne bi morala pomicti matura, no sindikati na to nisu pristali, rekla je Divjak.

‘Ne smijemo se ukopavati u rovove’

Objasnila je kako su razgovarali o svim mogućim scenarijima kako bi se razrješila situacija pa i kako iskoristiti praznike.

– U tom smislu radim svoj posao i dio sam rješenja, a ne dio problema. Radim na tome kako razriješiti ovu situaciju i što treba raditi, jučer sam razgavarala s premijertam te danas sa sindikatima. Treba istaknuti kako prvenstveno trpe djeca, rekla je.

Istaknula je kako treba razgovarati a ne se ukopavati u rovove jer to ne donosi rješenja..

– Ja svoj dio odgovornosti preuzimam, u sklopu Vlade. Ne mogu predložiti sindikatima ono za što nemam pokriće. Moramo razmišljati o nekoj strategiji suradnje da radimo ono za što svi govorimo da se deklarativno zalažemo. Ja mislim da sam odgovorna i konzistentna.

Postat ćemo zrelo društvo kada shvatimo nema alternative za strategiju suradnje, a ne da se smještamo u rov A i rov B. Od početka sam upozoravala na situaciju i  predlagala rješenja. Sindikati rade svoj posao, sigurna sam da svoj posao radim dobro, ono što smo napravili u dvije godine, na to možemo biti ponosni, reforma je pokrenuta u svim školama. Sada moramo pokazati jesmo li dovoljno zreli da ovo riješimo, rekla je.

Odgovarajući na upit da pojasni jučerašnji svoj istup na izvanrednoj konferenciji, minisrica Blaženka Divjak je zaključila obraćanje novinarima riječima: ‘Stojim iza svih svojih izjava i jučerašnjih i današnjih’.

U današnjoj akciji “Potrubi za obrazovanje” sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajat će s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata prosvjedovat će na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske.

Početak generalnog štrajka odjeknuo je i van granica Lijepe naše, pa je tako o potezu učitelja pisao i New York Times koji prenosi agenciju Associated Press.

NYT piše kako su se učitelji u Hrvatskoj nakon djelomičnog odlučili na opći štrajk tražeći veće plaće, a prenijeli su i izjave Branimira Mihalineca koji je kazao kako se više od 90 posto zaposlenika pridružilo štrajku i nazvao ga “borbom za dostojanstvo i društveni status”.

Istu vijest od agencije Associated Press o štrajku prenio je i Washington Post.

Nastavničke plaće od 5 251 do 11 035 kuna

Portal Srednja.hr objavio je i iznose najvećih i najmanjih plaća nastavnika u Hrvatskoj, pozivajući se na podatke iz Ministarstva.

– Najveća plaća ispaćena učitelju/nastavniku za rujan 2019. iznosila je 11.035,27 kn neto, a dobio ju je nastavnik savjetnik, čiji je koeficijent složenosti poslova 1,614.

Najmanja plaća isplaćena učitelju/nastavniku za rujan 2019. iznosila je 5251 kn neto. Dobio ju je nastavnik bez položenog stručnog ispita (čiji je koeficijent složenosti poslova 1,124)- piše Srednja.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi