Kultura

Neretvani na mukama: Guši nas smeće iz Bosne i Hercegovine!

Zagadjenje Neretve

Hrvatske vode su prošle godine prikupile više od tisuću kubika otpada koji je zapeo u trstici uz obalu Neretve, a najveće količine smeća završe u moru, pa smeće dopluta i do Pelješca, Brača i Hvara.

– Situacija je sve gora i gora. Zagađenje Neretve cjelogodišnji je problem, kako u vrijeme poplava, tako i u ljetnom razdoblju. Područje Neretve pretvoreno je u prostore divljih odlagališta. Stanje je zbog toga alarmantno i zahtijeva žurno rješavanje – kazao je Dragan Tolić iz Turističke zajednice Metkovića, koji kao jedino moguće rješenje navodi postavljanje pomične pregrade koja bi sprječavala plutanje otpada koritom Neretve.

Fani Bojanić iz Hrvatskih voda – VGO Split ističe da se o ovom problemu intenzivno raspravlja već od 2009. na Međudržavnom povjerenstvu za vodno gospodarstvo i da je preporučena izgradnja pomične pregrade za zadržavanje otpada, ali ništa se nije učinilo.


Međutim, bosanskohercegovačka strana umanjuje problem. Iz Agencije za vodno područje u Mostaru napomenuli su da hidroelektrana Mostar ima obvezu čišćenja otpada na brani, što se i radi, te da monitoring na profilu Dračevo pokazuje da nema biološkog zagađenja.

Dok je zakonom propisan način uklanjanja morskog otpada, riječni se uopće ne spominje. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH sufinancira dio hladnoga pogona broda čistača, a Sanja Radović iz tog ministarstva kaže da bi se brod mogao koristiti i na Neretvi u slučaju većih zagađenja.

Problem smeća koje dopluta Neretvom pokušat će se riješiti novim Pravilnikom o gospodarenju morskim otpadom, koji se očekuje u srpnju. 

Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.metkovic.hr